Svet

Nemška ministrica odstopila; kaj pa naši grešni politiki?!

STA / A.M.
9. 2. 2013, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemška ministrica za izobraževanje Annete Schavan je odstopila, je danes po srečanju s Schavanovo sporočila nemška kanclerka Angela Merkel. Schavanovi je düsseldorfska univerza Heinrich Heine v torek odvzela doktorski naziv zaradi neustreznega navajanja virov v njenem doktoratu.

57-letna Schavanova velja za tesno zaupnico Merklove in je bila vse od leta 2005 ministrica za izobraževanje. Prve obtožbe o plagiatorstvu so se na spletu anonimno pojavile konec aprila 2012.
Merklova je še sporočila, da bo Schavanovo nasledila dosedanja ministrica za znanost zvezne dežele Spodnja Saška Johanna Wanka. Čeprav je odstopila, Schavanova zanika obtožbe o plagiatorstvu in se je na odločitev univerze že pritožila. Po razgovoru z Merklovo je Schavanova zatrdila, da ni ne prepisovala ne ponarejala. "Obtožbe so me globoko prizadele," je dejala in poudarila, da želi s svojim odstopom preprečiti morebitno škodo in težave ministrstvu ali zvezni vladi. "Ministrstvo zaradi teh obtožb ne sme trpeti škode," je pripomnila Schavanova in dodala, da se bo zdaj osredotočila na svoj položaj poslanke v bundestagu. Kanclerka pa je po srečanju poudarila, da je Schavanova sama ponudila odstop, ki ga je s "težkim srcem sprejela". Kancerka je ob tem še pohvalila dosežke Schavanove v času njenega ministrskega mandata.

##IMAGE-20176##