Slovenija

Protestnike so poskušali s silo odstraniti iz stavbe

STA
4. 2. 2013, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred stavbo Mestne občine Maribor, v kateri poteka seja mestnega sveta in v katero je dopoldne pred sejo vstopilo več deset glasnih protestnikov, ki so jih kasneje s pomočjo policistov pregnali iz stavbe, je trenutno le še peščica protestnikov.

Po podatkih policije je bila v dopoldanskih protestih ena oseba pridržana. Protestniki so okoli 9.30 vstopili v stavbo mestne občine, opremljeni s sirenami, velikimi zvonci, trobili in bobni. Glasno so zahtevali odstop mestnega sveta, ki je imel za ob 10. uri sklicano proračunsko sejo. Stavbo občine so varovali številni policisti, ki so po slabi uri protestnike pozvali, naj se razidejo, pri čemer zaradi hrupa in odmevanja po stavbi občine pozivov ni bilo slišati. Policija je medtem okrepila varovanje zunanjega območja stavbe mestne občine, kjer je dogajanje prav tako spremljalo več deset ljudi.

Nato so iz zgornjih nadstropij stavbe k protestnikom pristopili policisti s čeladam in ščitniki, ki so nekaj časa opazovali dogajanje, nato pa so poskušali protestnike s pomočjo sile odstraniti iz stavbe. Pri tem so enega protestnika pridržali.

Kot je povedala udeleženka protesta, sociologinja Marta Gregorčič, so policisti s silo pridržali sociologa Franca Trčka. Po umiku pred stavbo občine so protestniki nadaljevali z vzkliki "Maribor je naš" in "Lopovi, lopovi", Gregorčičeva pa je v izjavi za STA dejala, da bodo z vsemi akcijami nadaljevali, da bi dosegli uresničitev zahteve po odstopu mestnega sveta.

Medtem so svetniki v stavbi občine začeli sejo in obravnavajo proračun mestne občine za letošnje leto. Gregorčičeva se sprašuje, ali je seja legitimna, saj svetniki po njenih besedah ne predstavljajo več Mariborčanov in Mariborčank, proračun pa doslej nobeno leto niso sprejeli pred koncem marca.

Na družbenih omrežjih pa se še naprej širijo poročila o policijskem nasilju, objavljenih pa je bilo tudi kar precej fotografij. Ne nekaterih je tako mogoče videti žensko, ki nezavestno leži na tleh, kar naj bi bila posledica policijskega nasilja.