Svet

V mestu, kjer so ubili Osamo bodo zgradili zabaviščni park

STA / S.R.
4. 2. 2013, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pakistan namerava v mestu, v katerem so ameriški specialci maja 2011 ubili terorističnega vodjo Osamo bin Ladna, zgraditi zabaviščni park, del katerega bodo tudi živalski vrt in objekti za adrenalinske športe.

V projekt naj bi vložili 30 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na 20 hektarjev velikem območju ob reki na obrobju mesta Abotabad bo poleg tega zraslo več restavracij in barov, spominski center in tudi umetni slapovi.

Oblasti v provinci Hiber Pahtunhva na severozahodu Pakistana upajo, da bo projekt javno-zasebnega partnerstva okrepil turizem na območju.

Gradnjo naj bi začeli v prihodnjih mesecih, trajala pa naj bi osem let. Zaenkrat so za projekt predvideli 30 milijonov dolarjev, je za AFP povedal lokalni minister za turizem in šport.

Abotabad je sicer mirno, zeleno mesto ob vznožju Himalaje, kakih 50 kilometrov severno od Islamabada. Dolgo je bilo priljubljena destinacija za krajše počitnice za družine iz prestolnice.

V mestu se med drugim nahaja elitna vojaška akademija, znano pa je postalo pred slabima dvema letoma, ko so pripadniki ameriških posebnih enot tam ubili prvega moža Al Kaide in glavnega načrtovalca terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.