Svet

Tarča francoskih letal zdaj gorat sever Malija

STA / S.R.
4. 2. 2013, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francoske enote so danes znova obstreljevale položaje islamskih skrajnežev na severu Malija.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je v zadnjih dneh tarča letalskih napadov gorski masiv Adrar des Ifoghas v bližini meje z Alžirijo, nedaleč od mesta malijskega Kidal. Z obstreljevanjem odročnega območja na severu Malija želi francoska vojska uničiti oporišča in skladišča islamistov ter predvsem prekiniti njihove oskrbovalne poti, piše britanski BBC.

Ob tem navaja francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa, da uporniki, ki so se zatekli na sever in severovzhod Malija, zgolj s starimi zalogami ne morejo dolgo preživeti.

Ali bo sledil nov kopenski napad francoskih vojakov, Fabius ni razkril, še piše BBC.

Francoska vojska je svojo ofenzivo v Maliju začela 11. januarja, potem ko so se islamisti pomaknili nevarno proti jugu in že ogrožali samo prestolnico Bamako.

Od takrat jim je uspelo islamiste pregnati iz vseh večjih mest. Kidal tako ostaja edino večje mesto, ki še ni pod nadzorom francoskih in malijskih sil.

Francoski vojaki so sicer prišli do tamkajšnjega letališča, a samo mesto trenutno nadzoruje tuareška uporniška skupina MNLA, ki zahteva lastno državo za Tuarege na severu Malija.

Humanitarni delavci medtem opozarjajo, da je zalog hrane in goriva na severu Malija vse manj, da cene nevarno naraščajo ter da mnogi trgovci v strahu pred maščevanjem bežijo z območja.