Zanimivosti

V Ljubljani vzpostavili brezžično omrežje

STA / S.R.
4. 2. 2013, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V središču Ljubljane so danes zagnali prvo fazo brezžičnega širokopasovnega omrežja, ki bo Ljubljančanom in obiskovalcem omogočal eno uro brezplačnega brskanja po spletnih vsebinah dnevno.

V prvi fazi brezžičnega širokopasovnega omrežja Wi-Fi, imenovanega WiFreeLjubljana, je postavljenih 80 dostopnih točk, ki z brezžičnim signalom pokrivajo dele širšega mestnega središča. To je zaenkrat omejeno s Staro Ljubljano pod gradom, Križankami in Aškerčevo cesto, Tivolsko cesto, železniško postajo ter Resljevo cesto in Zmajskim mostom.

"Ko bo vreme omogočalo dela, se bo omrežje z vsakim dnem širilo navzven proti mestni obvoznici," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani napovedal vodja projekta na občini Vasja Butina. Jeseni naj bi bilo tako z brezžičnim omrežjem pokrito vse mesto znotraj avtocestnega obroča z izjemo nekaterih gozdnatih in drugih manj dostopnih površin.

V letu 2014 pa bodo omrežje razširili tudi izven avtocestnega obroča, večinoma na gosteje naseljena območja. Število dostopnih točk se bo tako povečalo na 1430, je dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je prepričan, da se bodo po tem projektu zgledovala tudi druga slovenska mesta. "To bo Ljubljano uvrstilo med mesta z največjim mestnim brezžičnim omrežjem," je dodal Butina.

Brezžični internet bo na voljo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane ter javnim zavodom in podjetjem pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Do strani mestne občine in partnerjev v projektu bo ves dan mogoče dostopati neomejeno brezplačno, brezplačen dostop do poljubnih spletnih vsebin pa bo omejen na 60 minut.

Po poteku brezplačnih 60 minut se bodo lahko uporabniki odločili za dnevni zakup po ceni 3,90 evra, sedemdnevni zakup po ceni 9,90 evra ali 30-dnevni zakup po ceni 29,90 evra. Turisti pa bodo z nakupom turistične kartice Ljubljana dobili tudi neomejen dostop do interneta.

Izjema bodo uporabniki Telekoma Slovenije, ki bodo lahko brezžično omrežje uporabljali neomejeno brezplačno vse do konca aprila. Po tem obdobju bomo uporabo omrežja WiFreeLjubljana povezali s Telekomovimi naročniškim in predplačniškim paketi, podrobnosti bodo še predstavili.

Vrednost projekta je več kot deset milijonov evrov, je povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Partnerstvo je sklenjeno za obdobje desetih let in v tem času si Skobe obeta 30 do 50 milijonov evrov prihodkov. Investicija bi se sicer lahko po njegovi oceni povrnila v sedmih letih.