Slovenija

Mariborski župan Kangler odstopil

STA
6. 12. 2012, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski župan Franc Kangler je po vrsti uličnih protestov, ki so se v zadnjem mesecu dni zvrstili proti njemu, danes le odstopil.

Odstop z 31. decembrom, ko bo o tem obvestil občinsko volilno komisijo, je napovedal v današnji izjavi za medije. "Ne glede na to, kakšna bo moja prihodnost, se bom še naprej boril za dobro Maribora," je dejal.

Kot je dejal, je december mesec, v katerem bi se ljudje morali povezovati in združevati ter si zaželeti vse dobro v prihajajočem letu. Nekateri so vsesplošno gospodarsko in socialno krizo izkoristili za politična obračunavanja, tudi znotraj predsedniške volilne kampanje.

"Zato sem se odločil, da Mariborčanom dam novoletno voščilo, ki ga bodo nekateri sprejeli z veseljem, drugi morda z razočaranjem. Sporočam vam, da z 31. decembrom zaključujem svoj mandat, takrat bom občinsko volilno komisijo obvestil, da razpiše lokalne volitve," je dejal.

Razlogov za to odločitev, ki jo je pri sebi sprejel že 4. decembra, je več. Na ta dan ima njegova žena rojstni dan in na ta dan je bil leta 2006 imenovan za župana. Kot je dejal, se je ves čas boril za Maribor in Štajersko, bil je eden od tistih leta 1991, ki je bil s tistimi, ki so te dni branili Mariborčane in Slovence pred vandali in granitnimi kockami, pripravljen umreti za državo ter mlado demokracijo.

Danes so po njegovem očitno drugi časi in žal mu je, da se to dogaja. Nedopustno je, da nekdo grozi njegovi družini in bližnjim, se skriva za Facebook profilom in od tam ob spodbujanju nekaterih medijev poziva, naj se napade župana in njegove sodelavce. Vprašal se je, če je to sodobna družba in demokracija, kjer pravni red pozna dvojne kriterije.

Dejal je, da so se ga lotili že takoj ob začetku prvega županskega mandata, ker je bil očitno za nekoga kot pripadnik politične desnice moteč. "Ko se še niti obrnil nisem v svoji pisarni, so se nekateri že organizirali. Očitno se niso sprijaznili s tem, da sem postal župan drugega največjega mesta," je dejal Kangler in spomnil, da je bil na drugih volitvah kljub kar enajstim protikandidatom izvoljen že v prvem krogu.

Kot že večkrat doslej je spomnil na to, da očitno nekomu ni všeč, da so v njegovem času uresničili marsikateri projekt. Več kot 49 evropskih projektov je bilo, med njimi je naštel zavetišče za živali, lutkovno gledališče in stadion Ljudski vrt.

"Prevzemam politično odgovornost, zato sem se tudi odločil za ta korak, lahko pa povem, da tudi opozicija, ki se trudi zbrati 12 podpisov in razpustiti mestni svet, dela veliko škodo mestu. Gre jim le za to, da bi z mestom upravljali politično, kot se je to dogajalo v preteklosti. Zavedati se bodo morali odgovornosti za mesto," je dejal.

V zvezi s protesti je dejal, da je bilo med protestniki veliko tistih, ki sploh niso iz tega mesta. To pravico imajo po njegovem le Mariborčani, ker pa so bili med priprtimi številni iz drugih krajev, celo tujine, je po njegovem jasno, da je nekdo shode organiziral zato, da bi kratko slovensko demokracijo spravil na kolena v času predsedniških volitev. Ob tem je ugibal, da je njegova napaka morda bila ta, da je pred prvim krogom podprl Milana Zvera.

V zvezi s pozivi nekaterih uglednih slovenskih pravnih strokovnjakov, naj odstopi, je dejal, da bo tudi njim poslal kopije kazenskih ovadb, ki jih je bil v zadnjem letu po njegovem mnenju neupravičeno deležen. Upa, da bo čim prej dokazal svojo nedolžnost na sodišču, zanima pa ga, kdo mu bo povrnil izgubljeni ugled.

Kangler po izjavi ni želel odgovarjati na vprašanja in tako ni pojasnil, ali namerava zadržati nedavno pridobljeni položaj državnega svetnika, k čemur ga javnost še vedno poziva. Dodal pa je, da upa, da bodo strici iz ozadja, ki se skrivajo za Facebook profilom, stopili pred javnost in Mariborčanom ter Slovencem pokazali svoj program rešitve problemov v mestu in državi. Premalo je namreč nahujskati ljudi, treba je prevzeti odgovornost za pot in krize.

Več dodatnih pojasnil je napovedal za naslednje dni, ko bo sklical novinarsko konferenco, vsa pooblastila za vodenje občine, ki bo normalno funkcionirala, pa ima podžupan Milan Mikl.

Kanglerju so protestniki očitali korupcijo in klientelizem, povod za njihov množičen odhod na ulice in trge pa je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah, kjer del javnosti očita Kanglerju, da ga bolj kot varnost na cestah zanima pobiranje denarja. Dodaten gnev si je župan nakopal, ko je bil kljub okoli tisoč protestnikov pred Rotovžem 21. novembra izvoljen v državni svet. V zadnjih dveh tednih se je Kanglerju močno omajala tudi politična podpora, a je kljub temu vztrajno zavračal možnost odstopa.

Če županu preneha mandat pred potekom mandatne dobe, novega župana občani izvolijo na nadomestnih županskih volitvah. Razpiše jih občinska volilna komisija, najpozneje v 15 dneh po ugotovitvi občinskega sveta o prenehanju mandata. Na nadomestnih volitvah se novi župan izvoli za čas do izteka mandatne dobe občinskega sveta.