Svet

Sirski režim se pripravlja na uporabo kemičnega orožja

S.R.
6. 12. 2012, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirska vojska, zvesta vladnemu režimu se pripravlja na uporabo kemičnega orožja in čaka samo še na ukaz predsednika Bašarja al Asada.

Novico so ameriškim medijem v sredo, 5. decembra sporočili ameriški vojaški uradniki. Sirsko vojaško letalstvo je namreč v bombe začelo nalagati komponente, ki jih potrebujejo za napolnitev bomb s smrtonosnim živčnim plinom sarin. Deloma pomirjujoče je le še dejstvo, da bomb še niso začeli nalagati na letala. Kasnejša poročila namreč pravijo, da je živčni plin dokončno pripravljen za uporabo.

Sarin je izjemno smrtonosen plin. Nekdanji iraški predsednik Saddam Husein je na primer z njim leta 1988 v enem napadu pobil 5.000 Kurdov. Kot omenjeno je edina svetla točka le to, da bombe še niso na letalih, ter da Asad še ni izdal ukaza. A ameriški analitiki opozarjajo tudi, da tudi v primeru, da Asad izda ukaz za uporabo sarina, preostali svet lahko le nemo opazuje.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Rodham Clinton je sicer takoj ponovila svarilo Asadu, naj ne uporablja kemičnega orožja na svojih ljudeh, saj bi to pomenilo ''prečkanje rdeče črte''. Clintonova je v nagovoru na sedežu NATA v Bruslju sicer povedala, da je sirski režim blizu propada, v sili pa se lahko zatečejo tudi h kemičnemu orožju. Druga težava pa je, da bi to orožje po padcu režima lahko padlo v napačne roke.

Po njenih besedah bi mora svet začeti razmišljati predvsem o politični tranziciji v Siriji, ki se mora začeti ''kar se da hitro''. Padec režima je tako po njenem mnenju gotov, vprašanje je le, ''koliko ljudi bo do takrat še moralo umreti''. Čeprav ZDA še niso priznale sirske opozicije, pa se zna to zgoditi v kratkem, ko se bo Clintonova sestala s predstavniki Narodnega sveta v Maroku.

Ameriška vlada se je sicer že dlje časa bala, da sirski režim predsednika Asada kopiči zaloge kemičnega orožja. Že julija pa so na dan prišla poročila obveščevalnih služb, da ima vladni režim poleg sarina na zalogi tudi živčni bojni strup tabun, ter tradicionalna strupa vodikov cianid in iperit.

Sirsko letalstvo ima sicer kljub relativni zastarelosti in slabemu stanju na voljo cel kup letal, ki lahko odvržejo bombe s kemičnim orožjem. Med drugim bi jih lahko naložili na lovce Suhoj-22/20, MiG-23 in Suhoj-24. Ameriška poročila pa trdijo tudi, da lahko kemično orožje uporabijo tudi s pomočjo raket kratkega dosega Frog-7. Ker se tiče raket dolgega dosega ima sirska vojska neka ducatov raketnih sistemov SS-21 z največjim dosegom 140 kilometrov, 200 sistemov Scud-B z največjim dosegom 300 kilometrov in med 60 in 120 raketnih sistemov Scud-C z največjim dosegom 600 kilometrov. Vsi ti raketni sistemi so mobilni in jih je zato že težje najti in uničiti, vsi pa lahko nosijo kemična orožja.