Svet

Policija v Gvatemali prijela računalniškega guruja

STA
6. 12. 2012, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija v Gvatemali je v sredo prijela ameriškega računalniškega milijonarja Johna McAfeeja. Prijeli so ga zaradi nezakonitega vstopa v državo, kjer je sicer zaprosil za azil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

McAfee, ki je razvil istoimenski računalniški protivirusni program, je v Gvatemalo pobegnil iz Belizeja, kjer ga želijo zaslišati v zvezi s smrtjo soseda. Na njegovem domu v kraju Abergis Caye so namreč našli truplo njegovega soseda, Američana Gregoryja Vianta Faulla.

Faull je bil soavtor pisma, v katerem so se sosedje malo pred njegovo smrtjo pritožili nad psi in varnostniki na McAfeejevem posestvu.

McAfee trdi, da je nedolžen, za televizijsko mrežo CNN pa je povedal, da se boji, da ga bodo v Belizeju ubili, ker ni želel plačati podkupnine nekemu politiku.

V Belizeju sicer zatrjujejo, da ne preganjajo McAfeeja, ampak ga želijo zgolj zaslišati. Policija tudi zatrjuje, da ni nobenega naloga za njegovo aretacijo. Premier te srednjeameriške države pa je celo podvomil v duševno zdravje računalniškega guruja.