Slovenija

Zgodba o novinarki, ki je razkrila pedofila

Tomaž Mihelič / Lady
13. 12. 2012, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novinarki Tjaši Petrič je uspelo nekaj izjemnega, kar v Sloveniji ni še nikomur. V svojem raziskovalnem poklicu se je lotila zelo delikatne teme in s končnim izdelkom šokirala javnost.

##IMAGE-17534##V svojem raziskovalnem poklicu se je lotila zelo delikatne teme in s končnim izdelkom šokirala javnost. V pičlih dvajsetih minutah je na spletnih zmenkarijah naletela na 35-letnega moškega, ki se je želel dobiti z njo, čeprav se mu je predstavila kot trinajstletna šolarka. Vse skupaj je posnela in v televizijskem prispevku za Svet na Kanalu A razkrila enega najgrozljivejših zločinov naše družbe – pedofilijo.

Triindvajsetletna študentka komunikologije je ujela nepridiprava in javnosti nazorno pokazala, kako hitro lahko postanejo mlada dekleta žrtve zlorab. Njeno razkritje še vedno odmeva kot izjemno novinarsko delo, vredno vsakršnega spoštovanja in nagrad, toda skromna Tjaša pravi, da ji največ pomenijo iskrene spodbude domačih, prijateljev in ljudi, ki je sploh ne poznajo. Njeno pogumno dejanje je kot obliž na rane številnim zlorabljenim dekletom, ki ji pošiljajo zahvale in obenem izpovedi z bolečimi priznanji, da so bile tudi one zelo podobne žrtve. In kako se je sploh rodila ideja o zloglasnem prispevku? »Glavne zasluge, da se je vse to zgodilo, gredo mojemu sodelavcu Andreju Peroši, saj nas je on opozoril na nevarnost spletnih portalov, namenjenih spoznavanju potencialnih partnerjev. Malce pozabljamo, da so takšne strani pravo leglo pedofilov, in takoj ko se je Andrej registriral kot trinajstletna Špelca, so moški navalili nanj. Neki 'pogumnež' se je celo pokazal po Skypu na kameri med masturbiranjem in pošteno nas je šokiralo. Naslednji dan se je moral Andrej posvetiti drugemu prispevku, zato je predlagal, naj zgodbo prevzamem jaz in grem še korak dlje. Zdela se mu je odlična ideja, da bi se z nekom dobila, vse skupaj posnela in kar se da neposredno predstavila pedofilijo v naši družbi,« pripoveduje Tjaša. Osupnila je nad dejstvom, da je v pičlih dvajsetih minutah dobila moškega, ki si je želel biti z njo intimen, čeprav je dejala, da obiskuje osnovno šolo. »Predstavila sem se kot trinajstletna Lina in dobila na desetine neprimernih prošenj in komentarjev. Nekateri so bili nagnusni in zelo neposredni, med njimi jih je pisal tudi moški iz okolice Velenja. Opisal je, kaj vse bi mi počel, in ko sem predlagala, ali bi se dobil z mano, je nemudoma pritrdil,« opisuje potek priprav na nepozaben prispevek. ##IMAGE-17535##

Usodno srečanje

Tjaša je morala pripraviti še neki drug prispevek, zato je za kratek čas vskočil še tretji sodelavec in se dogovoril za srečanje z omenjenim moškim. Ko se je novinarka vrnila, je bila postavljena pred dejstvo, da bo že kmalu od blizu zrla v oči pedofila. Na srečo je Tjaša dekliškega videza in bi ji marsikdo verjel, da je še najstnica. Težava pa je nastala pri barvi las, saj je na začetku, ko še ni verjela, da se bo kdo ujel v past, napisala, da je blondinka. »Preden sem se odpravila nasproti dvorane Stožice, kjer sva se dogovorila za srečanje, sem mu še priznala manjšo laž, da sem v resnici temnolaska. Rekla sem mu, da so blondinke bolj popularne in da sem se zato malce zlagala, a ga ni to prav nič motilo. Povedal mi je, v kakšnem avtu me bo čakal, in napočil je trenutek resnice. Ker sem že malce zamujala, sem vsa zadihana pritekla do njegovega enoprostorca, ekipa pa me je spremljala od daleč. V rokah sem držala zelo majhno kamero, ki je sprva sploh ni opazil, ko pa sem jo dvignila pred njegov obraz in se razkrila, je onemel. Hitro je zanikal vse navedbe, ki jih je tako jasno zapisal na zmenkarijah, in me prosil, naj izbrišem posnetek,« se spominja usodnega srečanja, ki bi se lahko končalo povsem drugače, če bi sedla v avto. »Sodelavci so mi zabičali, da nikakor ne smem prisesti, saj bi me lahko odpeljal in potem bi se vse skupaj še bolj zapletlo. Zato sem ostala osredotočena na dogovor z ekipo in storila vse, kar je bilo tisti trenutek v moji moči, da bi dobila čim bolj verodostojno gradivo. V pozdrav sem mu še rekla, naj se zvečer ob 18. uri gleda v Svetu na Kanalu A. Po predvajanem prispevku pa se je usulo: čestitke, znaki podpore, krute izpovedi žrtev … Poklicala me je celo žena ujetega pedofila, češ da smo njenemu možu uničili življenje. Po kratkem pogovoru sem ugotovila, da ji je predstavil povsem zlagano zgodbo, v kateri naj bi ga bila podkupila, da je igral vlogo pedofila, da je bil le del ankete in podobno. Vendar sem zbrala dovolj dokazov in jih nato predala šokirani ženi, incident pa smo prijavili tudi policiji,« razlaga Tjaša. 

Ne zatiskajmo si oči!

Kako pogosta je pedofilija v Sloveniji, se razkriva po izjemnem prispevku, zaradi katerega so na dan prišle še druge podrobnosti. Danes triindvajsetletna ženska je pred kamerami povedala svojo zgodbo, ki je bila na las podobna Tjašini, le da je ona storila napako in se usedla v avto neznanega moškega. Z njim se je dogovorila za sprehod, končalo pa se je s posilstvom. Takšnih zločinov je med nami ogromno, žrtve pa so žal preveč stigmatizirane, čeprav ne bi smele biti. Celo starši prikrivajo sledi spolnih zlorab, četudi vedo, da so njihovi otroci žrtve, vendar je ugled družine v njihovih očeh pomembnejši kot kaznovanje pedofilov. Morda bo prav Tjašina zgodba pripomogla k temu, da se bomo tega problema lotili resneje in odločneje. Ne zatiskajmo si oči pred pedofilijo, ki že dolgo ni več tabu, ampak se je v našo družbo zažrla kot najtrdovratnejši parazit. In če vsako leto podeljujejo nagrade za sočne, duhovite in provokativne izjave, potem bi si razkritje mlade novinarke nedvomno zaslužilo najmanj odlikovanje.

Razkrinkani Štajerec iz okolice Velenja je moledoval, da bi posnetek izbrisali, vendar na srečo tega niso storili. Tudi žrtve spolnih zlorab bi z največjim veseljem izbrisale grozljive spomine iz svojega življenja, a se žal ne dajo.