Svet

Sirska vojska proti upornikom uporablja tudi velike raketne izstrelke

STA / S.R.
13. 12. 2012, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada proti upornikom zdaj uporablja tudi raketne izstrelke in naftne sode, napolnjene z eksplozivom, je v sredo povedala tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland.

Nulandova je dejala, da je sirski režim vse bolj obupan in uporablja vse hujše orožje. Kemičnega orožja še ni uporabil, ameriški predsednik Barack Obama pa je Damasku zagrozil s posledicami, če se bo to zgodilo. Groženj s posledicami zaradi raketnih izstrelkov in eksplozivnih sodov pa za zdaj še ni.

Nulandova ni znala povedati, kakšne raketne izstrelke natančno uporablja sirska vojska, a ameriški mediji navajajo neimenovane predstavnike administracije, ki trdijo, da gre za sovjetske rakete, ki so jih v zvezi Nato poimenovali "scud".

Te rakete je med drugim uporabljal pokojni iraški diktator Sadam Husein v času prve zalivske vojne za napad na Izrael.

Ameriški uradniki pravijo, da je to prvi primer uporabe raketnih izstrelkov proti upornikom. Upor proti Asadovemu režimu traja že od marca lani in je zahteval 40.000 življenj. Sedaj sicer gre že za državljansko vojno, saj so države iz skupine prijateljic Sirije v sredo priznale opozicijsko Sirsko nacionalno koalicijo kot legitimno predstavnico ljudstva in države.