Slovenija

Slovenske ustanove v Italiji bodo v letu 2013 dobile nekaj več kot tri milijone

STA / K.Š.
13. 11. 2012, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Komisija za proračun italijanske poslanske zbornice je v ponedeljek zvečer odločila, da bodo ustanove Slovencev v Italiji v okviru zakona za stabilizacijo javnih financ v letu 2013 dobile 3,085 milijona evrov.

To je skoraj poldrugi milijon evrov manj, kot bi morale dobiti letos, in več kot dva milijona evrov manj kot lani.

O tem danes obširno poroča Primorski dnevnik, ki obenem spomni, da so slovenske ustanove - gre prvenstveno za ustanove kulturnega značaja - na podlagi 16. člena zaščitnega zakona iz leta 2001 lani dobile 5,3 milijona evrov, letos pa se jim je italijanska država odločila nameniti 4,4 milijona evrov, kar je več kot 800.000 evrov manj kot lani.

Italijansko finančno ministrstvo je sicer v okviru zakona za stabilizacijo javnih financ za prihodnje triletje sprva predvidevalo še hujše krčenje - za leto 2013 je namreč napovedovalo 2,785 milijona evrov, za leto 2014 2,396 milijona, za leto 2015 pa 2,639 milijona evrov.

Predlog je nato začela preučevati pristojna proračunska komisija poslanske zbornice, kjer so poslanci Demokratske stranke in Južnotirolske ljudske stranke predlagali vrnitev prispevka na višino 5,3 milijona evrov. Teh predlogov komisija po poročanju Primorskega dnevnika sploh ni obravnavala. Je pa finančno ministrstvo na koncu pristalo na povišanje v višini 300.000 evrov, s čimer je vsota za slovenske ustanove v letu 2013 narasla na 3,085 milijona evrov.

Tržaški poslanec Demokratske stranke Ettore Rosato je sicer izjavil, da se bitka za prispevke Slovencem nadaljuje, piše Primorski dnevnik. Pozitivno se mu zdi, da je vlada v teh časih sploh pristala na pogajanja o Slovencih. Poleg tega je zakon še mogoče spreminjati v poslanski zbornici in senatu, obstajajo pa tudi druge zakonske možnosti za dodatne prispevke.

Po pisanju Primorskega dnevnika je sicer eden od treh poročevalcev o zakonu o stabilizaciji, poslanec Ljudstva svobode Renato Brunetta, slovenskemu veleposlaniku v Italiji Iztoku Mirošiču še v ponedeljek popoldne obljubil, da se stvar s Slovenci primerno rešuje, dogajanja pa so nato žal ubrala popolnoma drugo pot.

Je pa proračunska komisija poslanske zbornice po poročanju Primorskega dnevnika v proračun za 2013 ponovno vključila prispevke za italijansko narodno skupnost v Sloveniji in na Hrvaškem ter za združenja optantov oziroma beguncev, ki jih je vlada Maria Montija sprva črtala iz predlaganega proračuna.

Postavka za italijansko skupnost v Sloveniji in na Hrvaškem znaša 3,5 milijona evrov, temu pa je treba prišteti še milijon evrov, ki jim ga namenja tržaška Ljudska univerza, ki denar dobi iz Rima. Postavka za optantske organizacije znaša 2,3 milijona evrov.