Med trajanjem omenjenega dogodka bodo pripadniki Nata preverjali postopke bataljona v različnih razmerah, vojaška letala pa bodo preletala slovenski zračni prostor.

Bataljon bo med drugim v simuliranem okolju izvajal vaje za preverjanje usposobljenosti enote za izvajanje taktičnih postopkov nadzora in kontrole zračnega prostora, zmogljivosti logistične komponente in delovanja enote za zaščito sil.

Prav tako bodo slovenski zračni prostor v tem času preletala vojaška zračna plovila Slovenske vojske in italijanskih ter madžarskih zračnih sil. Tako bodo na urjenju v vlogi prestreženega letala oziroma t. i. vsiljivca sodelovala štiri letala pilatus Slovenske vojske. Prestrezniki pa bodo par lovskih letal zavezništva eurofighter italijanskih zračnih sil in par lovskih letal grippen madžarskih zračnih sil.

Cilj preverjanja je urjenje taktičnih postopkov vizualne identifikacije vsiljivca v slovenskem zračnem prostoru in njegovega prisilnega pristanka na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Med prisilnim pristankom se bo izvedel poseben postopek, pri katerem se tri letala hkrati približajo letališki stezi in eno izmed njih pristane, drugi dve letali pa jo le preletita.

Omenjena vojaška letala bodo nad osrednjo Slovenijo na višini od 6000 do 8000 metrov v torek med 9. in 11. ter med 14. in 16. uro, v sredo med 9. in 12. uro in v četrtek med 9. in 12. uro.