Avto-moto

Honda razvila novi hibridni sistem

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
13. 11. 2012, 07.09
Posodobljeno: 13. 11. 2012, 07.21
Deli članek:

Honda je objavila podatke o novem hibridnem sistemu, ki so ga razvili za majhne avtomobile.

Honda je razvila novi hibridni sistem, ki bo služil za namene manjših vozil. To je že tretji hibridni sistem, ki ga bo japonsko podjetje vgrajevalo v svoja vozila. Lahek sistem se imenuje SPORT HYBRID Intelligent Dual Clutch Drive in je zadnji dodatek seriji tehnologij Earth Dreams Technology, novi generaciji pogonskih sklopov.

Sistem je sestavljen iz novega štirivaljnega 1,5-litrskega bencinskega motorja s sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom, ki je tudi spet z vgrajenim elektromotorjem in litij-ionskimi baterijami. Ta pa obljubah Honde omogoča 30 % večjo učinkovitost v primerjavi z navadnimi enomotornimi hibridnimi sistemi. Kombinacija z enomotornim hibridnim sistemom in elektromotorjem omogoča močno pospeševanje in višje hitrosti, hkrati pa bomo lahko s pomočjo novega hibridnega sistema tudi vozili izključno na električno energijo pri speljevanju in srednjih hitrostih. 

Druga dva sistema se imenujeta SPORT HYBRID Intelligent Multi Mode Drive/Plug-in in SPORT HYBRID SH-AWD. Prvi omogoča vožnjo v treh modusih, torej na električni pogon, na pogon s konvencionalnim pogonom in hibridni pogon. Tretji, trimotorni sistem, pa kombinira V6 bencinski motor in dva elektromotorja, ki bosta poganjala zadnji dve kolesi. Elektromotorja sta neodvisna in omogočata športne ambicije.