Slovenija

Usoda smučišča na Starem vrhu negotova

STA
13. 11. 2012, 06.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka se že več mesecev dogovarjata s Hypo banko glede plačevanja lizinških pogodb za šestsedežnico in drugo opremo v Smučarsko-turističnem centru (STC) Stari vrh.

Zaenkrat kaže, da pogajanja ne bodo uspešna. Po neuradnih podatkih bo Hypo banka prekinila pogodbe in smučišče letos ne bo obratovalo. SCT Stari vrh kljub dokapitalizaciji iz leta 2010 po slabših zimskih sezonah ponovno ne more odplačevati 4,5 milijona evrov dolgov. Večina se nanaša na lizing, ki ga je podjetje leta 2006 sklenilo s Hypo banko za financiranje nove ogrevane šestsedežnice in snežnih teptalcev. Predstavniki Hypo banke in občin Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka so spomladi začeli pogajanja za rešitev finančne situacije smučišča, ki ima od aprila blokirane račune.

Čeprav je kazalo, da so se pogajalci septembra približali dogovoru, pa po neuradnih informacijah tudi druga ponudba občin za Hypo banko ni ustrezna in naj bi bila celo slabša od prve. Hypo banka naj bi bila pripravljena del dolga odpisati, vendar če bi bili občini pripravljeni dati garancije v primeru slabih smučarskih sezon. Ker naj občini ne bi pokazali dovolj interesa za rešitev situacije, naj bi banka še ta teden začela postopke za prekinitev lizinških pogodb in za odvzem šestsedežnice in druge opreme.

Za STA so v Hypo banki povedali, da še vedno preučujejo drugo ponudbo lastnikov in so pripravljeni na sodelovanje, vendar ne pod ceno. Tudi gorenjevaški župan Milan Čadež je za STA povedal, da dogovori še potekajo in uradnega odgovora iz Hypo banke glede druge ponudbe še nimajo. Do sklenitve dogovora tudi ne more komentirati pogajanj ali morebitne odpovedi pogodb.

Direktor STC Stari vrh Pavle Logar je za STA pojasnil, da sta občini v zadnjem obdobju naredili vse, kar sta lahko, za dosego dogovora, vendar pa občini ne moreta sprejemati hitrih odločitev, saj sta zavezani k soglasju na občinskem svetu. Oba občinska sveta naj bi bila po Logarjevem mnenju naklonjena ohranitvi smučišča, vendar verjetno do določenega zneska.

Upa, da bodo z lastniki in banko vendarle našli dogovor, saj je prepričan, da je tudi banki v interesu, da si zagotovi vsaj delno poplačilo, sicer mora najti kupca za šestsedežnico. Tudi banka nosi del odgovornosti, saj je leta 2006 prejšnjemu vodstvu smučišča odobrila lizing. Logar meni, da bi banka lahko sama dala kakšen predlog in ne le čakala na predloge lastnikov.

Če STC Stari vrh pred leti ne bi šel v investicijo v novo šestsedežnico, bi smučišče obratovalo z obstoječimi žičniškimi napravami in tudi ne bi imelo takšnih težav kot danes, je prepričan Logar, ki ve, da je "smučišče sposobno poslovati pozitivno tudi v teh slabih časih."

Tudi če banka zadnjega predloga občin ne podpre, obstajajo določene možnosti za nadaljnje obratovanje smučišča, vendar ne več za letošnjo sezono. "To je bil eden zadnjih poskusov, da skušamo doseči dogovor," je povedal Logar.