Slovenija

Zmagovalec prvega kroga Pahor, v drugi krog tudi Türk

STA / S.R.
11. 11. 2012, 21.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V prvem krogu predsedniških volitev je po večini preštetih glasovnic zmagal Borut Pahor, ki je prejel 40,02-odstotno podporo volivcev.

 Z njim se bo v drugem krogu 2. decembra pomeril aktualni predsednik Danilo Türk, za katerega je danes glasovalo 35,89 odstotka volivcev, kažejo delni neuradni rezultati Državne volilne komisije.

Najmanj glasov pa je prejel kandidat SDS in NSi Milan Zver, in sicer 24,09 odstotka.

Na današnjih predsedniških volitvah je po do sedaj zbranih podatkih, objavljenih na spletni strani Državne volilne komisije, glasovalo 813.345 od 1.711.770 volilnih upravičencev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba 47,51-odstotna.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije - na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih.

Čez teden dni, 19. novembra, pa bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je sicer 63.106, vsem pa je Državna volilna komisija po pošti poslala volilno gradivo. Ti glasovi sicer glede na trenutno razliko v podpori med drugouvrščenim Danilom Türkom in tretjeuvrščenim Milanom Zver izidov prvega kroga volitev ne morejo spremeniti.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev pa mora biti končan do 23. novembra. Državna volilna komisija bo sicer drugi krog volitev najverjetneje razpisala že prej, še ta teden, in ne bo čakala na izide glasovanja iz tujine.

Volivke in volivci se bodo na volišča znova odpravili predvidoma 2. decembra. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov, torej Pahorjem in Türkom. Kandidata, ki se bosta pomerila v drugem krogu, bosta imela nekoliko krajšo volilno kampanjo, kot je bila pred prvim krogom. Sicer pa bo kampanja potekala po enakih pravilih kot pred prvim krogom.

V drugem krogu bo izvoljen tisti kandidat, ki bo dobil več glasov volivcev. Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik nastopil po izrečeni prisegi v državnem zboru, mandat aktualnemu predsedniku Danilu Türku pa se izteče 22. decembra.

Tudi na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2007 je bil za izvolitev predsednika potreben drugi krog glasovanja. V prvem krogu je namreč največ glasov prejel Lojze Peterle, in sicer 28,73 odstotka. V drugi krog se je z njim uvrstil Danilo Türk s 24,47-odstotno podporo. Rezultat prvega kroga je bil sicer tesen, saj se je Mitja Gaspari uvrstil na tretje mesto s 24,09-odstotno podporo. V drugem krogu je nato slavil Türk, ki ga je podprlo 68,03 odstotka volivcev.

Na dosedanjih volitvah je bil sicer predsednik države dvakrat izvoljen v prvem krogu, dvakrat pa je bil potreben še drugi krog, saj v prvem glasovanju nihče izmed kandidatov ni dobil zadostne podpore. V prvem krogu je dvakrat zmagal Milan Kučan, leta 1992 ga je podprlo 63,93 odstotka, leta 1997 pa 55,54 odstotka volivcev. Leta 2002 pa sta se v drugem krogu pomerila Janez Drnovšek in Barbara Brezigar, zmagal je Drnovšek, ki je prepričal 56,53 odstotka volivcev.

Tokratna volilna udeležba je najnižja na predsedniških volitvah doslej. Daleč najvišjo udeležbo so sicer zabeležili na prvih volitvah predsednika države leta 1992, saj se jih je udeležilo kar 81,89 odstotka volivcev. Na naslednjih volitvah leta 1997 je bila udeležba že precej nižja, in sicer 68,29-odstotna.

Nekoliko višjo udeležbo so zabeležili v prvem krogu predsedniških volitev leta 2002, in sicer se je glasovanja udeležilo 72,07 odstotka volivcev, a je v drugem krogu udeležba padla na 65,39 odstotka volilnih upravičencev. Še manj volivcev se je udeležilo zadnjih predsedniških volitev leta 2007. V prvem krogu je bila udeležba 57,67-odstotna, v drugem pa nekoliko višja, 58,46-odstotna.

Za primerjavo: na zadnjih parlamentarnih volitvah lani je bila udeležba denimo 65,60-odstotna.