Svet

40-letnica pošiljala grozilna sporočila

STA
12. 11. 2012, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je izvenzakonsko ljubezensko razmerje šefa ameriške obveščevalne službe Cia Davida Petraeusa odkril med preiskovanjem elektronskih sporočil, ki jih je njegova ljubica pošiljala neki drugi ženski.

Upokojeni general Petraeus je v petek priznal razmerje, ga označil za plod napačne presoje in odstopil s položaja.

Petraeus je imel razmerje s svojo biografinjo, 40-letno Paulo Broadwell, po poročanju medijev pa so zadevo odkrili preiskovalci FBI, ki so preiskovali grozilna sporočila Broadwellove.

"Ni se začelo s Petraeusom, temveč so v preiskavi naleteli nanj," je po poročanju časnika New York Times dejal neimenovani predstavnik kongresa.

Broadwellova, sicer poročena in mati dveh otrok, je menila, da je neka druga ženska, 37-letna Jill Kelley, njena tekmica za 60-letnega šefa obveščevalcev. V sporočilih je med drugim uporabljala navedbe, kot so "Vem, kaj si storila", "Umakni se" in "Pusti mojega tipa".

Kelleyjeva, sicer zaposlena v vojski, je bila že dlje časa v prijateljskih odnosih s Petraeusom. Elektronska sporočila so jo prestrašila, zato se je pred nekaj meseci obrnila na FBI.

Ta je kmalu odkril dopisovanje med Petraeusom in Broadwellovo, ki je eksplicitno kazalo na spolno razmerje, zato so se sprva bali, da je nekdo vdrl v zasebno pošto generala.

Pred dvema tednoma so šefa Cie zaslišali, najtesnejše sodelavce predsednika Baracka Obame pa so o zadevi obvestili prav na volilni dan 6. novembra. Predsednik je za zadevo izvedel šele v četrtek.

Medtem republikanci omenjajo možnost političnega ozadja. Petraeus bi moral namreč prav ta teden pričati v zvezi z napadom na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra, v katerem je bil ubit ameriški veleposlanik v Libiji. Po njegovem odstopu bo zdaj pred kongres stopil njegov namestnik Michael Morell.