Slovenija

Razglašena najvišja stopnja ogroženosti zaradi pričakovanih poplav

STA
11. 11. 2012, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Državni meteorološka in hidrološka služba sta danes razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti zaradi pričakovanih poplav večjega obsega na širšem območju Slovenije, so sporočili z Agencije za okolje (Arso).

Ob napovedi močnejših padavin Arso opozarja, da se bodo pretoki rek povečali in nekatere reke utegnejo vnovič prestopiti bregove. Najprej bodo narasle reke v Posočju, in sicer Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških Brdih in Vipava s pritoki.

Predvidoma bodo močno narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, kjer lahko reke in manjši vodotoki poplavijo, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri, reka Reka in Kolpa ter reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja. Na teh območjih so možna razlivanja. Pričakujejo tudi močno povečan pretok reke Drave.

Deževje je ponoči najprej zajelo severno Italijo in skrajni zahod Slovenije, do večera pa se bo razširilo nad večji del zahodne Slovenije. Danes je tako napovedana močnejše deževje sprva na območju zahodnih Julijskih Alp, kasneje čez dan pa tudi drugod v zahodni Sloveniji ter ponekod na območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp.

V noči na ponedeljek in v ponedeljek se bo dež v zahodnih krajih še nekoliko okrepil in zajel tudi večji del osrednje Slovenije.

V začetku tedna so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave, vodotoki so narasli skoraj povsod po državi, na Štajerskem, Koroškem, v Posavju in Posočju pa so tudi prestopili bregove in povzročili ogromno škodo. Voda je zalila številne stavbe in ceste ter sprožila vrsto plazov. Poškodovanih je bilo skoraj 4000 stanovanjskih objektov, 700 upravnih in gospodarskih objektov ter 10 šol, sprožilo se je 400 zemeljskih plazov.

Najhuje je bilo v porečju Drave, kjer so zaradi nenavadno velikih pretokov iz Avstrije izmerili rekordne količine vode. Smrtnih žrtev k sreči ni bilo, je bilo pa treba iz poplavljenih hiš evakuirati nekaj ljudi. Vlada je za najbolj nujne ukrepe obljubila 10 milijonov evrov, od tega 1,5 milijona evrov takojšnje finančne pomoči prizadetim. Skupna škoda bo po oceni obrambnega ministra Aleša Hojsa presegla 209 milijonov evrov, zato bo država zaprosila za solidarnostno pomoč EU.