Kultura

Slovo neustrašnega aktivista

I.P./ Lady
11. 11. 2012, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Umrl je Russell Means, star 72 let, ki ga poznamo iz filmov Poslednji Mohikanec in Rojena morilca.

##IMAGE-16314##Bil je aktivist, pripadnik plemena Oglala Sioux in vodja Ameriškega indijanskega gibanja (AIM), ki je oživil ponos staroselcev. Umrl je v indijanskem rezervatu Pine Ridge na svojem ranču v Porcupinu v Severni Dakoti. Imel je raka na požiralniku, ki se je razširil na jezik, limfne vozle in pljuča.

Kot direktor AIM je v šestdesetih in sedemdesetih letih organiziral več odmevnih protestov, s katerimi so opozorili na tegobe staroselcev. Med drugim so zavzeli goro Rushmore in v Washingtonu okupirali Biro za indijanske zadeve. Najbolj znano in kontroverzno operacijo pa so izvedli 27. februarja 1973, ko je s skupino 200 privržencev plemena Oglala Lakota prevzel nadzor nas mestom Wounded Knee v Severni Dakoti in tako opozoril, da ameriška vlada ne spoštuje pogodb z različnimi indijanskimi plemeni. Toda zgodil se je strelski obračun in umrli so dva aktivista in agent FBI. Pozneje so ga obtožili zaradi napada in kovanja zarote, vendar sojenja zaradi napak v postopku ni bilo. Po še več pravnih sporih je Russell Means oznanil, da odstopa s položaja vodje AIM.

Kljub temu je ostal v politiki in si kratek čas prizadeval za položaj podpredsednika v predsedniški kampanji Larryja Flynta, ko si je ustanovitelj revije Hustler neuspešno prizadeval postati predsedniški kandidat republikanske stranke leta 1984. Means se je potegoval tudi za nominacijo za predsednika v Svobodnjaški stranki leta 1987.

V devetdesetih letih ga je privabil Hollywood. Kot dostojanstveni Chingachgook je ob Danielu Dayu-Lewisu leta 1992 debitiral v Poslednjem Mohikancu. V njegovi filmografiji so še Windrunner: A Spirited Journey, Buffalo Girls, Pocahontas, Into the West, Thomas & The Magic Railroad.

Poročen je bil petkrat in ima devet otrok. Njegova vdova je Pearl Daniels.