Slovenija

Alojz Uran v bolnišnici!

STA/K.Š.
31. 7. 2012, 21.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran je bil zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja sprejet v UKC Ljubljana, kjer potekajo različne preiskave, piše na spletni strani Nadškofije Ljubljana. Kot so še zapisali, je Urana v ponedeljek popoldne obiskal ljubljanski nadškof Anton Stres, oba pa prosita vernike, da molijo za njegovo zdravje.

Neuradno je bil Uran sprejet v bolnišnično oskrbo zaradi težav s srcem. Težave z zdravjem je imel že poleti leta 2009, pozneje je bil zaradi težav s srcem tudi hospitaliziran. Kot so takrat pojasnili v tiskovnem uradu ljubljanske nadškofije, so opravljene preiskave pokazale delno oslabelost srca, čemur je sledila ustrezna terapija. Uran je z delom po končanem zdravljenju sprva nadaljeval, kmalu zatem pa je odstopil s svoje funkcije ljubljanskega nadškofa.

Mora se odseliti v Trst

V zadnjih dneh je bil Uran v središču pozornosti zaradi navodila Vatikana, da mora začasno zapustiti Slovenijo. Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je v nedeljskih Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi 22. julija objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Stres in Uran sta informacijo potrdila minulo sredo, o razlogih za umik pa se je nekaj dni zgolj ugibalo. V sredinih Odmevih je nato generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje potrdil, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in povedal, da se Uran seli v Trst.