Kultura

Kdo je Vitez teme?

K.Š. / Blitz Film
30. 7. 2012, 22.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zadnjem delu trilogije o temačnem varuhu pravice se mora Batman spopasti z nadnaravno močnim in nepredstavljivo zlobnim kriminalcem Banom, ki želi uničiti Gotham City.

Batman je pred osmimi leti sprejel krivdo za zločine, ki jih ni storil, so ga izobčili, zato se mora najprej soočiti z lastnimi demoni in strahovi. Uganke in prevare dodatno preplete skrivnostna pretkanka Selina, toda ko se mesto znajde v primežu sadističnega Bana, Batman več ne pomišlja, temveč se pogumno poda v številne vrtoglave spopade, divje pregone in osupljive boje na življenje in smrt.

Zgodba:

Minilo je osem let, odkar je Batman izginil v temo – iz junaka se je v trenutku spremenil v ubežnika. Nase je prevzel krivdo za smrt javnega tožilca Harveyja Denta in tako žrtvoval vse, za kar sta se trudila s poročnikom Gordonom. Takrat je laž vžgala in s t.i. Dentovim odlokom je Gotham City uspel zatreti zločinsko dejavnost v mestu.

Toda ko v mesto prispe pretkana mačja vlomilka s skrivnostnimi nameni, se zadeve spremenijo. Še bolj nevaren je Bane, zakrinkani terorist, čigar neusmiljeni načrti za Gotham Brucea izbezajo iz samovoljnega pregnanstva. A čeprav si spet nadene masko in ogrinjalo, Banu morda ne bo kos.

Ekipa, ki je Batmana spet spravila na velika platna:

Christian Bale je spet Bruce Wayne in Batman, poleg njega pa so v zvezdniški zasedbi še Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman ter oskarjevci Marion Cotillard, Michael Caine in Morgan Freeman.

Scenarij za film, ki so ga snemali v Pittsburghu, New Yorku, Los Angelesu, Indiji, Angliji in na Škotskem, sta spisala Jonathan in Christopher Nolan po zgodbi slednjega in Davida S. Goyerja in likih, ki jih je za DC Comics ustvaril Bob Kane. 

V kinodvorani v kraju Aurora blizu Denverja v ZDA je med premiero najnovejšega filma o Batmanu prišlo do streljanja, pri čemer je bilo ubitih 12 ljudi. Bo James Holmes obsojen na smrt?