Avto-moto

Nov Hondin motor za dirkalnega civica

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
27. 7. 2012, 11.02
Posodobljeno: 27. 7. 2012, 11.07
Deli članek:

Honda predstavlja nov dirkalni motor, ki ga je razvila Hondina družba R&D in bo vgrajen v tekmovalnega civica na prvenstvu turnih avtomobilov WTCC.

Hondina družba R&D je za dirkalnega civica razvila nov 1,6-litrski štirivaljni bencinski motor z direktnim vbrizgom in turbinskim polnjenjem. Razvoj je potekal v centru za raziskave in razvoj v Tochigiju na Japonskem.

Razvojni direktor družbe R&D Daisuke Horiuchi pravi: "Pri neprekinjenem tehnološkem razvoju motorja z notranjem izgorevanjem je termična učinkovitost izrednega pomena, tudi dirkalni motorji niso izjema. HR412E motor je razvit in pripravljen  za večjo učinkovitost. HR412E motor predstavlja novo generacijo super zmogljivih dirkalnih motorjev Honda. Vsi inženirji v  razvojnem centru R&D so trdo  delali, da so razvili motor, ki bo v dirkalne avtomobile vnesel odlično vodljivost  brez kompromisa glede na zmogljivost.  Prepričani  smo,  da  je  razvoj  tega  revolucionarnega  motorja  pripomogel  tudi  v  korist  nam  ob  progi.  Pomagal  nam  bo  za  nadaljnji razvoj učinkovitosti  motorjev v naših osebnih vozilih."

Sicer pa je motor s kodnim imenom HR412E dostavljen moštvu Honda Racing Team JAS, kjer so bili testi že opravljeni.

Honda vstopa v WTCC že to sezono z enim avtomobilov, vozil pa ga bo Tiago Monteiro, nekdanji voznik formule 1. Naslednje leto bosta civic WTCC vozila Gabriele Tarquini in Tiago Monteiro.