Slovenija

Usoda poslanca Ambrožiča

STA/K.Š.
30. 7. 2012, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič je danes ponovno zavrnil očitke, da je v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome. Ponovil je, da je magistrsko delo njegovo avtorsko delo in ne plagiat. Glede svoje usode pa je dejal, da bo svoja stališča v torek predstavil svetu stranke, ki naj zatem odloči o tem, ali bo še poslanec ali ne.

Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Analiza, ki jo je s posebnim programom opravila mariborska fakulteta za računalništvo, je pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002. 

Ambrožič je na današnji novinarski konferenci v Mariboru ponovno izrazil prepričanje, da je pri računalniški analizi prišlo do napak. Po njegovih besedah mu je Milan Ojstršek s fakultete za računalništvo potrdil, da omenjeni računalniški program zgolj primerja tekste in ne ugotavlja plagiatorstva. O plagiatorstvu morajo po besedah Ambrožiča odločati strokovnjaki, ki se spoznajo na obravnavano tematiko.

Zaradi zadeve, ki jo je Ambrožič poimenoval afera "poseben računalniški program", je predsednik PS Zoran Janković poslancu prejšnji teden dal na izbiro dve možnosti: ali sam odstopi s funkcije ali pa bo o njegovi izključitvi iz stranke v torek odločal svet PS.

Ambrožič je danes povedal, da bo svetu stranke v torek predstavil svoja dejstva, na podlagi katerih naj ta sprejme odločitev glede njegove usode v državnem zboru. Sam pa o odstopu ne razmišlja. "O odstopu ne razmišljam, ker stojim za svojimi navedbami," je zatrdil.

Kaj o Borutu Ambrožiču piše na uradni spletni strani stranke?

 Mariborčan, rojen 8. januarja 1970. Je magister pravnih znanosti iz področja delovnega prava, socialne varnosti in varstva okolja. Poklicno kariero je razvijal na področju marketinga in družbene odgovornosti. Od leta 2009 je dejaven na področju zdravstvenega varstva kot Zastopnik pacientovih pravic na področju Maribora, Ptuja, Lenarta, Ormoža in Slovenske Bistrice. V želji pomagati sočloveku je ustanovil tudi humanitarni združenji Rotaract klub in Rotary klub Maribor – Park.

"Zavzemal se bom za razvoj sistema zdravstvenega varstva v prid pacientov, na podlagi izkušenj iz terena v vlogi Zastopnika pacientovih pravic, podporo pri izvedbi projekta EPK 2012 ter Univerzijade 2013. Aktivno bom deloval tudi pri reševanju ostalih problemov v Mariboru, ki so v pristojnosti države, posebno na področju zdravstva, sociale, športa, kulture, podjetništva (tudi kot član Sveta Vlade RS za razvoj nevladnih in prostovoljskih organizacij)."