Zastoji

Vozniki pripravljeni na Putinovo oviranje prometa

D. B.,G.G./STA
30. 7. 2016, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zapore cest ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina za zdaj ne povzročajo gneč ali drugih posebnosti. Pred prihodom ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega gostitelja v Sloveniji predsednika republike Boruta Pahorja na ljubljansko pokopališče Žale so zaprli del ljubljanske severne obvoznice.

promet.si
Telekom Slovenija in Q-Free sta na razpisu za izvedbo elektronskega sistema cestninjenja oddala najnižjo ponudbo.

STA
Del dneva bo zaprt tudi predor Karavanke, v smeri Avstrije predvidoma od 11. ure.

Na že tako prometno najbolj obremenjen konec tedna v letu voznikom parajo živce tudi zapore cest.

Trenutne popolne zapore zaradi obiska ruskega predsednika so na gorenjski avtocesti med Ljubljano in Karavankami v obe smeri ter priključki na tem območju; na ljubljanski zahodni obvoznici med priključkom Brdo in razcepom Koseze v smeri Kosez in na razcepu Kozarje zapora iz smeri Brezovice proti Brdu; na ljubljanski severni obvoznici med razcepoma Zadobrova in Koseze v obe smeri ter na vseh priključki na tem odseku; na cesti Hrušica - Kranjska Gora - Podkoren, Trenta - Vršič - Kranjska Gora in Črnuče - krožišče Tomačevo.

Zaenkrat brez težav

Kot je dejal predstavnik za odnose z javnostmi na policiji Drago Menegalija, na policiji sklepajo, da se je napor, vložen v dolgotrajno predhodno obveščanje javnosti o zaporah cest, izplačal in v precejšnji meri dosegel svoj učinek. "Vozniki očitno upoštevajo nasvete policije in so verjetno ubrali druge stranske poti," je dodal Menegalija.

Gorenjska avtocesta naj bi bila v vse smeri prevozna najpozneje v zgodnjem večernem času.

promet.si
Tradicionalna kača od Ptuja proti Gruškovju.

Gneče in zastoji

Voznikom bodo aktualne informacije na voljo na spletni strani promet.si, številki 1970, odzivniku 080 22 44, mobilni aplikaciji DarsPromet+ ter na radijskih postajah in družbenih omrežjih.

Zaradi prometne nesreče je nastal štiri kilometre dolg zastoj na primorski avtocesti od Brezovice proti Ljubljani, na štajerski avtocesti pri priključku Šentilj v smeri Avstrije ter na cestah Draženci - Podlehnik - Gruškovje in Koper - Šmarje - Dragonja.

Na mejnem prehodu Gruškovje boste čakali 20 minut za izstop iz države in pol ure za vstop. Na Dragonji pa vozniki za izstop čakajo približno 1 uro in pol.

Turisti opozorjeni

Zaradi zastojev na slovenski strani in hkrati pričakovanega večjega navala turistov iz Nemčije in Nizozemske ob začetku počitnic bo tudi v Avstriji veljal poseben prometni režim. Avtocesta proti predoru Karavanke bo pri razcepu Beljak za ves promet zaprta že od 9. ure dalje. Predor bo predvidoma zaprt do 18. ure. Že od petka zvečer je delno onemogočen promet preko Vršiča.

Voznike na spremenjeni režim obveščajo že pred Salzburgom, predlagajo pa obvoz preko Podkloštra na avstrijsko-italijanski meji, Vidma in Trsta ali pirnske avtoceste (A9) ter mejnega prehoda Šentilj.

V Italiji na avtocesti proti Vidmu oziroma Trstu zato pričakujejo povečan promet. Na gnečo voznike opozarja tudi hrvaški avto klub (Hak).

Ministrstvo za notranje zadeve je izdalo tudi posebno odredbo o današnji prepovedi prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, vozil, ki so daljša od 14 metrov, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev, vprežnih vozil in vozil, s katerimi se kandidati za voznike učijo vožnje, razen avtobusov mestnega potniškega prometa, pa tudi vozil, ki prevažajo nevarno blago. Prepoved velja med 8. in 22. uro.