Brez spremstva

Mladoletni begunci prihajajo v Postojno in Novo Gorico

pk
30. 7. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pilotni projekt namestitve mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaške domove začenjajo postopoma izvajati v ponedeljek. O podrobnostih se še pogovarjajo. Za zdaj je znano, da bo selitev stekla do začetka šolskega leta.

STA
Mladoletni begunci bodo kmalu v Novi Gorici in Postojni.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela sklep, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Sklep predvideva uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto.

Pristojno ministrstvo bo o namestitvah natančneje spregovorilo naslednje dni.

A to ne pomeni, da bodo mladostnike v omenjena domova namestili že v ponedeljek, 1. avgusta. Kot je namreč pojasnil ravnatelj Dijaškega doma Nova Gorica Dragan Kojić, sklep vlade predstavlja le formalnopravno podlago za vse konkretne aktivnosti, ki bodo še sledile. V prihodnjem tednu naj bi se tako o konkretnih vidikih namestitve mladoletnih beguncev dogovorili na sestanku na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Na sprejem so pripravljeni

Kojić pričakuje, da bodo begunske otroke sprejeli po 22. avgustu, ravnateljica Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna Cvetka Kernel pa je zagotovila, da bodo te otroke pri njih vsekakor namestili do začetka šolskega leta.

Vladni sklep namreč predvideva nove zaposlitve za strokovno delo z mladoletnimi begunci, teh sodelavcev pa v dijaških domovih še nimajo. Kernelova je pojasnila, da pred vladno odločitvijo niso mogli »potegniti potez na zalogo«, zato bodo zdaj razpisali delovna mesta za delo s temi mladostniki. V novogoriškem dijaškem domu pa širši nabor strokovnih delavcev že imajo, zdaj bodo izvedli še ožjega, je povedal Kojić. V dijaških domovih tudi še ne vedo, koliko mladoletnikov brez spremstva bo nastanjenih pri njih, od kod prihajajo in koliko so stari.