Pretresena Slovenija

Žrtve krvavega poletja

žk
29. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenci težkih, krvavih zločinov nismo vajeni. Zato nas vsakič znova, ko v katerem izmed naših krajev pride do nasilja, ki povzroči izgubo življenja, pretrese. Letošnje poletje si bomo, kot kaže, zapomnili tudi po nasilnih in nepotrebnih smrtih.

arhiv
Glede na podatke Eurostata smo med državami, v katerih se zgodi najmanj umorov in ubojev.

Umor Branka Bajdeta v okolici Trbovelj je že četrta smrt, ki je pretresla Slovenijo v zadnjem mesecu in pol. Policijske informacije so skope. Tisti, ki so na tak ali drugačen način prišli do podatkov o tragičnem dogodku, pravijo, da so bile okoliščine smrti srhljive, truplo pa naj bi bilo popolnoma izmaličeno. Ljudje, ki so Branka poznali, so v šoku, širša javnost pa si spet zastavlja večno vprašanje: kako je to mogoče?

Gabrijel Toplak, Slavko Ornik
Policisti so morali v hiši, kjer je Vinko Bezjak umoril svojega sina, večkrat posredovati tudi pred usodnim dnem.

Kaj je skupnega morilcem?

Enako smo se spraševali ob smrti male Arine, ob smrti policista Damirja Golobiča, ki ga je v vrat zabodel neuravnovešeni nemški državljan, ter ob umoru v Sladkem Vrhu, kjer je 63-letni oče Vinko do smrti zabodel sina Sebastijana Bezjaka. Bi lahko storili več? Bi lahko umore preprečili?

Za zadnjo nasilno smrt ostajata tako motiv kot storilec še vedno neznana. Pri smrti Arine je izvedenec psihiatrične stroke storilca opisal kot agresivno in neprilagojeno osebo, 22-letni Nemec, ki je vzel življenje mlademu policistu, je imel dolgo zgodovino psihičnih motenj in zlorabe drog, Vinko Bezjak iz Sladkega Vrha naj bi člane družine maltretiral že dalj časa.

Zločini v povprečju

Na žalost bi težko rekli, da je letošnje leto po številu umorov in ubojev kaj hujše od preteklih. Leta 2013 je policija obravnavala 40 ubojev in umorov, leta 2014 33, lani 46, kot smo že zapisali, so jih letos zabeležili že 20. Spodbudno je, da naši policisti praktično vse umore tudi raziščejo in storilce privedejo pred obličje pravice.

Le 9 držav na vsem svetu naj bi bilo glede na globalni indeks varnosti, ki ga meri inštitut za ekonomijo in mir, pred Slovenijo.

Slovenija je varna

Slovenija, glede na statistične podatke po nasilnih kaznivih dejanjih ne izstopa iz evropskega povprečja. Glede na podatke Eurostata smo med državami, v katerih se zgodi najmanj umorov in ubojev. Glede na globalni indeks varnosti, ki ga meri inštitut za ekonomijo in mir s sedežem v New Yorku, se glede varnosti uvrščamo na visoko 10. mesto med vsemi svetovnimi državami. Med evropskimi državami smo celo na sedmem mestu. A vse to nam bolj malo pomaga, saj se je treba zavedati, da je vsaka nasilna smrt nepotrebna.