Zastoji v prometu

Predor Karavanke občasno zapirajo, gneča na mejnih prehodih

M.K./STA
29. 7. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Promet proti mednarodnemu mejnemu prehodu Gruškovje in obratno je, potem ko je tam prišlo do delovne nesreče, ponovno vzpostavljen. Promet po servisni cesti poteka počasi, vendar tekoče. Na gorenjski avtocesti pa je zastoj pred predorom Karavanke proti Avstriji dolg že približno devet kilometrov.

STA
Fotografija je simbolična.

Kljub temu na Policijski upravi Maribor še vedno priporočajo, da tisti, ki potujejo na Hrvaško, izberejo sosednje mejne prehode, ki so manj obremenjeni.

Na prednji del osebnega avtomobila bosanskih registrskih oznak, ki je vozilo po cesti od Podlehnika proti Gruškovju, se je nekaj po 17. uri prevrnilo tovorno vozilo z naloženo zemljo in kamenjem, ki je peljalo po vzporedni nasipni cesti. Pod težo tovornega vozila se je namreč nasipna cesta nenadoma udrla.

V nesreči se je telesno poškodovala 17-letna Nizozemka, ki je sedela na sprednjem sovoznikovem sedežu osebnega vozila. Potnico so z reševalnim vozilom odpeljali v splošno bolnišnico Ptuj. Kako hudo je poškodovana, še ni znano, ni pa v življenjski nevarnosti. V avtomobilu so bili še trije drugi nizozemski državljani, ki se niso poškodovali.

Potnikom je sprva pomagal voznik bagra z gradbišča, ki je do prihoda gasilcev dvignil tovorno vozilo, da je razbremenil pritisk na avtomobil. Potnike so nato iz vozila rešili gasilci.

Zastoji

Sicer pa na prometnoinformacijskem centru poročajo o nesreči tudi na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko. Zaprt je prehitevalni pas v smeri Ljubljane, nastal je zastoj. Promet je oviran tudi med cestninsko postajo Log in Brezovico, kjer je na odstavnem pasu obstalo vozilo v okvari.

Pred predorom Karavanke proti Avstriji pa je zastoj dolg že devet kilometrov, voznikom, ki so namenjeni proti Kranjski Gori priporočajo že izvoz Lesce. Okoli 5-kilometrski zastoj je tudi na avstrijski strani proti Sloveniji.

Gnečo in zastoje beležijo tudi ljubljanski južni obvoznici med razcepoma Kozarje in Malence, promet je močno oviran v smeri Malenc za počivališčem Barje, ter na cestah Izola-Seča v obe smeri, Šmarje-Dragonja in Lesce-Bled.

Čakalne dobe na mejnih prehodih za osebna vozila pri izstopu iz države so na Dragonji 30 minut in Sočergi 20 minut pri vstopu pa na Dragonji pol ure.

Opozorilo za jutri

Voznikom svetujejo, da jutri, 30. julija, zaradi predvidenih dolgotrajnih cestnih zapor po Gorenjski in po severno ljubljanskem območju ter pričetka nemških in italijanskih počitnic, pot skrbno načrtujejo. Priporočajo, da se na pot odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. To soboto poleg običajne prepovedi za tovorna vozila velja še dodatna na območju Gorenjske ter na ljubljanski severni obvoznici nad 3,5 t od 8. do 22. ure.

Podatki o trajnejših zaporah cest: www.promet.si