Intervju s klerikom

Gülen: "Erdogan je zastrupljen z močjo"

M.K./STA
29. 7. 2016, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Klerik Fethullah Gülen, ki mu Turčija pripisuje odgovornost za spodleteli državni udar in vzpostavitev "vzporedne države" v turški vojski, pravosodju in uradih, je v intervjuju izrazil prepričanje, da ga ZDA ne bodo izročile Turčiji.

Fethulllah Gülen je potrdil, da ZDA še niso potrdile prejema kakršnih koli zahtev po njegovi izročitvi.

"Zelo jasno je, da gre za politično motivirano zahtevo, in prepričan sem, da bodo dejstva to pokazala," je dejal.

"Ves čas sem obsojal poskus vojaškega udara in zanikal kakršno koli vpletenost vanj," je v danes objavljenem pogovoru, ki ga je izvedel na daljavo iz svojega doma v ameriški Pensilvaniji, za časnik Corriere della Sera poudaril Gülen.

Ob tem je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa, ki je pogovor povzela, spomnil, da ZDA še niso potrdile prejema kakršnih koli zahtev po njegovi izročitvi. "Nisem zaskrbljen, sodeloval pa bom z ameriškimi oblastmi," je dejal.

Ocenil je, da turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in njegova stranka trpita zaradi "zastrupitve z močjo", saj sta predolgo na oblasti. "Obžalujem, da sem verjel v iskrenost njihovih obljub," je dejal.

"Če bi bili posamezniki, ki so brali moja dela, poslušali moje govore in simpatizirali z mojim pogledom na svet, vpleteni v poskus udara, bi bila to izdaja mojih temeljnih vrednot," je še poudaril Gülen.

Potrdil je, da podpira turško željo po približevanju EU, ki je v primeru ponovne uvedbe smrtne kazni ogrožena. "Verjamem, da je članstvo Turčije v EU najboljši način, da država ostane demokratična, temeljne pravice in svoboščine pa spoštovane. Evropa ima vzvod, da vpliva na Turčijo na pozitiven način," je dejal.

Turčija je od neuspešnega puča v čistkah po vojaških in civilnih institucijah pridržala več kot 18.000 ljudi, skoraj 10.000 pa jih aretirala. Po navedbah oblasti so 3500 pridržanih nato izpustili. Iz služb v javni upravi so odpustili 66.000 Gülenovih privržencev, notranje ministrstvo pa je sporočilo, da so več kot 49.000 ljudem preklicali potne liste.