Slovenski film

Urška Djukić snema celovečerni prvenec o ženski seksualnosti

M. T. V.
21. 6. 2023, 13.07
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 10.37
Deli članek:

Po s številnimi nagradami ovenčanem kratkem animirano-dokumentarnem filmu Babičino seksualno življenje je režiserka Urška Djukić začela snemati svoj prvi igrani celovečerec Little Trouble Girls.

Arhiv SPOK Films
Režiserka Urška Djukić med snemanjem celovečernega prvenca.

Za mlado filmsko umetnico Urško Djukić je izjemno obdobje. Domačo in mednarodno strokovno ter širšo javnost je opozorila nase z zrelim, premišljenim in avtorsko izpiljenim pristopom ter temami, v katerih izpostavlja nasilje nad ženskami kot pomembno temo v družbenem dialogu. Področje svojega zanimanja je nazadnje strnila v hibridno vizualno pripoved Babičino seksualno življenje (2021), kratki animirano-dokumentarni film, ki ga je Evropska filmska akademija (EFA) lani razglasila za najboljši evropski kratki film. Ta uspeh je producent filma Boštjan Virc označil za zgodovinski dosežek slovenskega filma, primerljiv z vrhunskimi rezultati, ki jih v svetu dosegajo slovenski športniki.

Letos je Babičino seksualno življenje, ki je nastalo po knjižni predlogi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, prejelo še cezarja, nagrado francoske filmske akademije. Prejšnji teden je Urška za ustvarjalni opus v zadnjih dveh letih dobila še Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana.

Padla prva klapa celovečerca

Številne domače in mednarodne nagrade so dobra popotnica težko pričakovanemu prvencu, ki ga je začela snemati v teh dneh. Filmska ekipa bo 20 dni v Čedadu in okolici, saj je to tudi glavna lokacija filma, devet dni bodo snemali v Ljubljani, še šest snemalnih dni jih čaka pozimi. V filmu z delovnim naslovom Little Trouble Girls Urška nadaljuje pomembno temo, ki jo je razvila v Babičinem seksualnem življenju, torej vpliv družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa. Urška Djukić je ob začetku snemanja dejala: »Hvaležna sem, da lahko ustvarjam filme in da lahko skozi umetniško refleksijo predvsem sebe in sveta okoli sebe pri gledalcih spodbudim vprašanja, kritičnost ter empatijo in čutenje lastne biti.«

Film o odraščanju in odnosu do telesa

Zgodba filma govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji, ki v času odraščanja krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti. Gre za napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo.

Arhiv SPOK Films
Glavni junakinji igrata Jara Sofija Ostan in Mina Švajger.

V vlogi glavne junakinje Lucije nastopa Jara Sofija Ostan, njeno prijateljico Ano Marijo pa igra Mina Švajger. Igralsko zasedbo sestavljajo še Saša Tabaković (zborovodja), Nataša Burger (mama Helena), Lotos Vincenc Šparovec (oče Niko), Brane Završan (dr. Primožič), Saša Pavček (sestra Magda) ... V filmu nastopa tudi projektni dekliški pevski zbor s 26 profesionalnimi pevkami.

Scenarij za prvenec je Urška pisala z Marino Gumzi, tudi koproducentko filma, in ga razvijala na intenzivnih mednarodnih programih ter delavnicah za razvoj prvencev, kot so Cinéfondation Rezidence (rezidenca v okviru filmskega festivala v Cannesu), Torino Film Lab, Ponta Lopud, First Film First in Residence Moulin D'Ande. Film soustvarjajo še direktor fotografije Lev Predan Kowarski, scenograf Vasja Kokelj, ekipi se je pridružila italijanska kostumografka Gilda Venturini, oblikovalka maske je Eva Uršič. Glasbo za film bo zložil Lojze Krajnčan, pri čemer kot umetniška vodja nastopajočega pevskega zbora sodeluje Jasna Žitnik. Snemalec zvoka je Ivan Antić, oblikoval ga bo Julij Zornik - TBC. Montažer Vladimir Gojun prihaja iz Hrvaške.