Zobozdravniki želijo višja povračila

Po zdravljenje zobnih kanalov le še v tujino?

STA/Ž.K.
21. 6. 2023, 12.23
Posodobljeno: 21. 6. 2023, 12.38
Deli članek:

Zobozdravniki so na novinarski konferenci opozorili na naraščajoče cene materialov za endodontske storitve, ki jim povračila ZZZS ne sledijo. Ker z opravljanjem teh storitev na primarni ravni ustvarjajo izgubo, bodo ministrstvo za zdravje pozvali k dvigu povračil. Če ne bo odgovorov pristojnih, zobozdravniki ne izključujejo stavke.

Profimedia
Kdo bo Slovencem zdravil zobe?

Endodontija, v okviru katere zobozdravniki zdravijo koreninske kanale, je sicer zobozdravniška specializacija. Veliko znanj pa so prek izobraževanj pridobili tudi zobozdravniki na primarni ravni zdravstva. To je pomembno tudi zato, ker so čakalne dobe za obravnavo pri zobozdravnikih specialistih endodontije na sekundarni ravni po besedah predsednika odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslava Pavlovića nedopustno dolge.

Visoki materialni stroški 

Težava so, kot opozarjajo zobozdravniki, materialni stroški endodontskih storitev. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) po navedbah zdravniške zbornice za zdravljenje enega kanala povrne 105,86 evra, medtem ko samo materiali zobozdravnike, kot so izračunali, stanejo 103,15 evra. Poleg materialnih stroškov, ki so v zadnjem času narasli zaradi inflacije, so tu še stroški mask, očal, rokavic, režijski stroški, stroški amortizacije ter stroški plač, je opozorila predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjana Petrovič.

Kar vsi k specialistom?

V anketi, ki so jo med zobozdravniki s primarne ravni izvedli pred dvema mesecema, jih je tako 37 odstotkov napovedalo, da bodo vse paciente, ki potrebujejo endodontsko zdravljenje, z napotnicami začeli pošiljati na sekundarni nivo k specialistom. Deset odstotkov zobozdravnikov s primarnega nivoja pa je odgovorilo, da bodo endodontske storitve izvajali le še samoplačniško, saj jih ne morejo več kriti s sredstvi, ki jih prejmejo od ZZZS.

Zdravljenje enega kanala 400 evrov

Do nedavnega so sicer lahko primarni zobozdravniki pacientom za endodontske storitve zaračunavali doplačila, ki pa jih je ZZZS pred časom prepovedal, hkrati pa določil tudi visoke časovne normative za zobozdravnike, do katerih so slednji kritični, ker da jih ne morejo uresničevati. Nekateri pacienti se tako obračajo na samoplačniške ambulante. Kot je pojasnila podpredsednica sindikata Dens Alenka Krabonja, cene zdravljenja enega kanala pri zasebnikih v Sloveniji znašajo približno 400 evrov.

Shutterstock
Slika je simbolična.

Mamljiva tujina

Nekateri Slovenci pa se, da bi hitreje prišli do zdravljenja, odpravljajo tudi v tujino, pogosto na Hrvaško. Ob tem so zobozdravniki na novinarski konferenci opozorili na paradoks. Bolniku iz Slovenije, ki ima napotnico za specialista endodonta, je po opravljeni storitvi s strani ZZZS povrnjen znesek, enak tistemu, ki bi ga za stroške opravljene storitve prejel slovenski specialist endodont. Ta znesek pa je večji, kot ga prejmejo zobozdravniki na primarni ravni in po izračunih zobozdravnikov znaša okoli 450 evrov. Tako slovenski denar za storitve, ki bi jih lahko opravili tudi slovenski zobozdravniki, odteka v tujino, je opozorila Krabonja. Specifiko Slovenije pa naj bi že zaznali tudi hrvaški zobozdravniki. "Hrvaški kolegi so že kontaktirali naše zobozdravnike, da naj jim pošiljamo paciente in nam bodo dajali provizije. Naj mi postanemo agencije za paciente?," se je vprašala.

Predloga rešitev ni

Predstavniki zobozdravnikov so se na to temo že sestali s predstavniki ZZZS. Obe strani sta se po besedah Pavlovića strinjali, da je treba celovito prenoviti plačni model zobozdravstva na primarni ravni. A od ZZZS predloga rešitev tega področja niso prejeli, je poudaril. Zbornica in odbor bosta, kot je dodal, na ministrstvo za zdravje poslala predlog uredbe, ki bi omogočila vzdržno plačilo endodontskih storitev na primarni ravni in s tem ohranila dostopnost ljudi do teh storitev. Za zdravljenje enega kanala so tako predlagali povrnitev stroškov v višini 288 evrov.

Možna tudi stavka

V uredbi bodo predlagali tudi, da naj se državljanom omogoči svobodna izbira zobozdravnikov med vsemi zobozdravniki z licenco, torej tudi med zasebniki. Zobozdravniki zato paciente opozarjajo, da bo dostopnost do endodontskih storitev v prihodnje otežena. Če jim pristojni ne bodo ponudili sprejemljivih rešitev, pa za oktober napovedujejo stavko, je dejala Petrovič.