Slovenski film

Zmagovalni film Edi - nostalgična vrnitev v počitnice v devetdesetih

M. T. V.
17. 4. 2023, 14.37
Posodobljeno: 17. 4. 2023, 14.43
Deli članek:

Včeraj se je v dvorani Slovenske kinoteke s podelitvijo nagrad zaključila 22. edicija Festivala neodvisnega filma.

Promocijski material
Prizor iz filma Edi

Pred zaključkom festivala je tričlanska žirija podelila nagrade za najboljše filmske dosežke. V žiriji so zasedali direktorica fotografije, režiserka in scenaristka Gaja Naja Rojec, režiser in scenarist Darko Sinko ter pisatelj in urednik Aljoša Harlamov, selekcijo pa je opravil Martin Draksler, ki je pregledal kar 106 prijavljenih filmov. Posebno pozornost je posvetil izvirnosti ideje in scenarija, dobrim predstavam igralcev, sporočilnosti in jasnosti izvedbe.

Med 15 prikazanimi filmi različnih žanrov, form in stilov so si posebno omembo prislužili dve kratki filmski stvaritvi, in sicer Longy (r.: Ula Pogorevčnik) in Lana & Toni (r.: Perica Rajčić) ter celovečerec Ameba Blaža Završnika.

Z glavno nagrado FNF se tokrat ponaša delo Jana Vrhovnika (mimogrede: kot najstnik je igral v filmu Razredni sovražnik) z naslovom Edi. Deloma igrani dokumentarec nam prikaže poletne počitnice, kot jih je ustvarjalec v otroštvu preživljal z dedkom Edijem.

Matej Maček
Režiser Jan Vrhovnik

Pri tem nam s čudovito fotografijo in izjemno kombinacijo realističnih, toplo hudomušnih in mojstrskih liričnih, skoraj nadrealističnih posnetkov sestavi podobo življenja vitalnega enainosemdesetletnika v vseh njenih plasteh, predvsem pa nanj pogledamo tudi kot zvedavi otrok, ki v ozadju črpa Edijeve takšne in drugačne »življenjske modrosti«. Prefinjena montaža in scenografija poskrbita, da s platna vstanejo devetdeseta v Sloveniji kot nostalgična vrnitev v neko otroštvo.