Božja rešitev

Dobro naj delamo tistim, ki nas sovražijo?!

Mirela Smajić, IzBrano z Mirelo
17. 4. 2023, 14.49
Posodobljeno: 17. 4. 2023, 15.01
Deli članek:

Ali si lahko predstavljate, da bi poslali pismo ali elektronsko sporočilo z ljubečimi mislimi političnemu voditelju, čigar dejanj, odločitev in govorov ne prenesete?

Dreamstime
Božja rešitev se skriva v dejstvu, da je čista ljubezen – celo do naših sovražnikov – mogoča tudi za povprečnega človeka.

Ali si lahko predstavljate, da bi ljubeznivo priskočili na pomoč sosedu, ki vas je obrekoval, vi pa ste zato izgubili prijatelje, ali sodelavcu, ki je lagal, vi pa ste zato izgubili službo?
Ali si lahko predstavljate, da bi ljubeznivo pozdravili nekoga, ki je pridobil naklonjenost vašega življenjskega sopotnika, potem pa ga zvabil stran od vas?
Neale D. Walsch nas v knjigi Božja rešitev opomni na bistvo in pomen Čiste ljubezni. Če lahko, se spominjate besed, ki jih sicer nismo slišali prav pred kratkim, vendar so v tem zgodovinskem trenutku mogoče primernejše kot kadarkoli prej.

JEZUS IN BUDA
»Ljubite svoje sovražnike, blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami in vas preganjajo,« je govoril Jezus.
Mogoče se spomnite tudi besed iz drugega vira: »Menihi, četudi bi vas razbojniki barbarsko razkosali, ud za udom, z dvoročno žago, se ne bi mojih naukov držal nihče od vas, ki bi pod srcem čuval zlonamernost. Menihi, tudi v takšnem položaju se morate izuriti za naslednje: to ne bo vplivalo na naš um niti si ne bomo zavoljo te zadeve dajali duška z zlobnimi besedami, temveč bomo ostali polni skrbi in usmiljenja, v mislih pa ljubeči ter se ne bomo vdali sovraštvu. Prav nasprotno, živeli bomo in izžarevali misli univerzalne ljubezni prav tem osebam ter jih, pa tudi ves svet, delali za predmete naših misli univerzalne ljubezni – misli, ki so zrasle v velike, vznesene in brezmejne,« je govoril Buda.

BOŽJA ZAGATA
Zastavlja se nam vprašanje: ali je vedenje, ki ga nakazujejo te ideje, dosegljivo povprečnemu človeku?
Mogoče vas mika, da bi rekli: ne. Navajate besede največjih svetnikov in modrecev na svetu ter pričakujete, da se jih bodo držali običajni, navadni ljudje.
Toda okrog tega se vrti ves redefinicijski pristop k razumevanju Boga in reševanju božje zagate. Ta rešitev temelji prav na predpostavki, da sta sprejemanje in izražanje čiste ljubezni – celo do tistih, ki so nas prizadeli ali ki so naši sovražniki – mogoča za povprečnega človeka.
Poleg tega je dejstvo, da so to učili vsi tisti duhovni glasniki v vseh dosedanjih rodovih, dokaz, da je takšno vedenje gotovo dosegljivo povprečnemu človeku.
Ali bi nam naši najbolj občudovani učitelji dali navodila, za katera so vedeli, da se jih ljudje nikakor ne bodo mogli držati? Zakaj bi to naredili? Ali so nameravali dražiti človeštvo vse večne čase – ali ga ozdraviti za vse večne čase?

KAJ MISLITE?
Če nismo pripravljeni označiti Jezusa, Bude in vseh drugih duhovnih učiteljev v vseh dosedanjih rodovih za prevarante in šarlatane, potem moramo domnevati, da je bilo globoko v njih zakoreninjeno jasno prepričanje, da njihove nauke vsekakor lahko uporabljajo resnični vsakdanji ljudje v resničnem vsakdanjem življenju.
In jih tudi lahko.
Te spremembe vedenja ne bomo dosegli čez noč niti ne brez prave zavzetosti. Ljudje si že več stoletij prizadevajo živeti po besedah naših največjih duhovnih učiteljev, a se nam to ne zdi preprosto. Kljub temu ni treba, da je takšno pomikanje po svetu obremenjujoče – niti ne bo, če bo izhajalo iz resnične in globoke želje.
Kaj bi bilo torej potrebno, da bi si to resnično in globoko želeli?
Walsch v knjigi Božja rešitev predvideva, da bi zadostoval spomin na to, kako nadvse izpolnjeni ste se počutili v sebi vsakič, ko ste ponudili svojo ljubezen nekomu, ki po vseh pravilih ni »zaslužil« tega in čigar besede ali dejanja bi lahko po vseh običajnih standardih v resnici upravičeno izzvala vašo jezo.
Ali ste že kdaj v življenju pokazali takšno ljubezen?
Seveda ste.
Pomislite na osebo, ki vas je prizadela in ste ji v nadaljevanju izkazali ljubezen. (Res naredite to kratko vajo kot uslugo samemu sebi.) Spomnite se, kdaj ste se ljubeče vedli do nekoga, ki ni »zaslužil« vaše ljubezni in je zares ni imel pravice pričakovati.
Ali ste to naredili na kakšnem družinskem srečanju?
Med prazničnim druženjem? Pri zasebnem pogovoru na štiri oči? Ne glede na to, kje ste bili, spomnite se, kdaj se je trenutek končal. Zaprite oči za hip in obudite spomin, kako ste se počutili, ko ste se peljali domov ... ali ko se je ta oseba peljala domov.
Zdaj pa zaprite oči in si dovolite spominjati tega.