Konjeniška policija

VIDEO: Kako je konj Rocky opravil prvi preizkus za policista

M. T. V.
17. 4. 2023, 14.18
Posodobljeno: 17. 4. 2023, 14.24
Deli članek:

Pri policiji skrbno izbirajo konje, ki bodo pomagali možem v modrem pri službenih nalogah, ne smejo jih zmotiti ne hrup ne množice ne ovire.

Facebook
Policijski kandidat Rocky z morebitnim bodočimi sodelavci.

Slovenska policija konje uporablja že od leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota. Policisti konjeniki opravljajo vse policijske naloge, največ na področju vzdrževanja javnega reda, v obliki opazovalne službe, sodelujejo pri intervencijah ob množičnih kršitvah javnega reda in pri varovanju javnih zbiranj z večjo stopnjo tveganja. Službenih policijskih konj zato ne smejo zmotiti ne hrup ne dim, množica ali druge ovire.

Kako izberejo pravega konja za uporabo v policiji, so povedali na PU Ljubljana, v okviru katere deluje tudi Postaja konjeniške policije Ljubljana. Objavili so videoposnetek prvega preizkusa 'policijskega kandidata' konja Rockyja.

Policijski konj mora meriti najmanj 168 centimetrov v višino, komisija pa pri prvem preizkusu ocenjuje, kako se konj razlaga in nalaga na prikolico; njegov odziv na druge konje; njegov odziv na čiščenje in sedlanje, dovzetnost za učenje, popravke in sprejemanje novih ljudi; splošni videz, vtis; kako odreagira pri zajahanju in vaji "stoj"; njegovo stopnjo izšolanosti - "dresura" in "preskakovanje"; vedenje v prometu in pri gibanju na terenu; preizkusi se ga skupaj v družbi izkušenega konja, kako se odziva na dim, hrup, nenadne zvoke ter druge "moteče" dejavnike. Če konj dobi najmanj 75 točk, sledi veterinarski pregled, če tudi tu dobi zeleno luč, je sprejet v 28 dnevno nadaljnje preizkušanje, ki ga opravi enota, v katero bo konj razporejen.

Rocky je prvi preizkus uspešno prestal, držimo pesti, da mu v naslednjem slabem mesecu dni uspe prepričati kolege človeške policiste, da se jim pridruži za stalno.