Kanal C0

Predsednica DZ in poslanec sta se sprla zaradi steklenice vode

S.R./STA
17. 4. 2023, 14.13
Posodobljeno: 17. 4. 2023, 15.10
Deli članek:

Slovenski premier Robert Golob je moral danes v državnem zboru odgovarjati na poslanska vprašanja. Med njimi se je eno nanašalo na gradnjo kanala C0, pri čemer ni šlo brez prepirov.

Marko Vavpotič / M24
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič

Kanal C0, okoli katerega se v zadnjem obdobju dviga veliko prahu, je danes zanimal poslanca NSiAleksandra Reberška. Golob mu je odgovoril, da se je izvajanje kohezijskega projekta Čisto zate, katerega del je po mnenju dela javnosti sporna gradnja kanala C0, začelo leta 2016 in potekalo "praktično nemoteno do letošnjega leta, ko se mora zaključiti".

Kanal C0 je izpostavil kot alternativo individualnim greznicam, zato je po njegovih besedah nedvomno koristen za širše območje Ljubljane. "Verjamem, da bo na koncu ta projekt zaključen ter da bo zaključen v korist ljudi in okolja," je dejal in izrazil zaupanje v inženirsko stroko. "Pravna država je tista, ki jo bom spoštoval. Če bo sodišče presodilo v korist investicije, bom spoštoval tako razsodbo, če bo presodilo v njeno škodo, bom spoštoval tako razsodbo. V tem se pač razlikujem od marsikoga," je dodal.

Kdo je populist?

Med postopkovnim predlogom, da DZ na naslednji seji opravi razpravo o premierjevem odgovoru, je Reberšek Golobu prinesel steklenico vode, zaradi česar mu je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič izrekla opomin. Očitala mu je zlorabo postopkovnega predloga in populistično ravnanje. Reberšek ji je zabrusil, da se sama gre populizem, "ko posvajate šimpanze in skačete po Afriki," medtem ko se sam zavzema zgolj za čisto pitno vodo.

Nato se je med njima vnel prepir, saj ji je Reberšek med drugim očital odvzemanje časa za predstavitev postopkovnega predloga. Reberška je podprl vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, k doslednemu upoštevanju poslovnika pa je Klakočar Zupančič pozval vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.