SLOVENIJA, FILMSKA DEŽELA

V Piranu pri snemanju Netflixovega filma sodeluje tudi okoli 340 Slovencev

M. T. V.
27. 9. 2022, 12.25
Posodobljeno: 27. 9. 2022, 12.49
Deli članek:

Snemanje do sedaj največjega filmskega projekta v Sloveniji nam bo prineslo okoli 30 tisoč nočitev in več kot 10 milijonov pri nas porabljenih evrov.

Christopher Barr, Netflix/SFC
Producenta Jennifer Madeloff in Stephen Levinson, igralec Mike Colter, ministrica za kulturo Asta Vrečko, režiser Julian Farino in direktorica SFC Nataša Bučar

V Piranu se počasi končuje snemanje Netflixovega akcijskega filma Our Man From Jersey, v katerem igrata Halle Berry in Mark Wahlberg (on je gradbeni delavec, ona pa njegovo nekdanje dekle, ki ga potegne v svet vohunstva). Na različnih lokacijah v Sloveniji je predvidenih kar 17 snemalnih dni, pri pripravi in izvedbi projekta pa sodeluje tudi več kot 340 slovenskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe. Po navedbah Slovenskega filmskega centra (SFC) so slovenski sodelavci prisotni v vseh oddelkih (organizacija, produkcija, scenografija, tehnična ekipa, asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske, sektorja slike in zvoka…). Na projektu so angažirani tudi številni 'vajenci' v različnih oddelkih filma, vključenih pa je tudi na stotine statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je 650, z igralci in statisti pa se število povzpne na 1.500.

Dobra promocija in multiplikativen učinek na gospodarstvo

Medtem ko je naša vlada za izvedbo tega filmskega projekta prispevala denarno povračilo v višini 2,5 milijona evrov (na podlagi zakona o povračilu v vrednosti 25 odstotkov vseh upravičenih stroškov, s čimer država spodbuja tuja vlaganja v avdiovizualno produkcijo), na SFC predvidevajo, da bo v času priprave in snemanja filma zabeleženih okoli 30 tisoč nočitev v hotelih in ostalih prenočitvenih kapacitetah po vsej Sloveniji, skupna predvidena poraba sredstev Netflixove produkcije v Sloveniji pa bo torej okoli 10 milijonov evrov. »Dobra filmska produkcija znanih svetovnih medijskih hiš, kot je Netflix, lahko pomembno prispeva h globalni promociji države. Poleg tega pa ima filmska produkcija tudi multiplikativen učinek na domače gospodarstvo in turizem. Doprinese lahko k razvoju tudi manj razvitih regij, ustvarja zaposlitvene priložnosti in razvoj novih kompetenc na različnih področjih. Obenem pa so visokokakovostni mednarodni filmski projekti promocija filmskega turizma v Sloveniji,« je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je skupaj z ministrico za kulturo Asto Vrečko in direktorico Slovenskega filmskega centra Natašo Bučar pred dnevi obiskal snemalno ekipo v Piranu.

Dogodek tudi za slovensko filmsko industrijo

»Snemanje do sedaj največjega filmskega projekta v Sloveniji pomeni pomemben dogodek tudi za slovensko filmsko industrijo. V tako obsežen projekt so vključene tudi slovenske koproducentske ekipe in veliko število slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije tudi vedno mednarodne. To pomeni izjemen prenos znanja, povezav in bogate izkušnje,« se zaveda Vrečkova. Bučarjeva pa poudarja: »To, da so se producenti tako obsežnega filmskega projekta odločili za snemanje pri nas je potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije, izkušene filmske delavce in vso potrebno infrastrukturo za servisiranje tudi največjih filmskih produkcij na svetu. Veseli me, da je vlada podprla naša prizadevanja v smeri privabljanja tujih investicij na področju filma in s tem prepoznala izjemen, ne samo kulturni, temveč tudi gospodarski pomen avdiovizualnega sektorja

Sistemska krepitev avdiovizualnega ekosistema in načrtno privabljanje avdiovizualnih projektov lahko spodbudi ustvarjanje novih delovnih mest tako v avdiovizualnem sektorju kot tudi v turizmu. Obenem pa lahko pripomore k razvoju malih in srednjih podjetij ter gospodarsko manj razvitih območij. Predvsem pa je pomembna za globalno promocijo Slovenije tako v turističnem kot tudi investicijskem smislu ter prispeva k internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Avdiovizualna industrija primarno ustvarja dela, ki imajo pomembno kulturno vrednost in predstavljajo kulturno dediščino sodobnega časa.