Upor zaposlenih

Kdo bo v Mariboru prevažal umrle?

Jana Juvan
27. 9. 2022, 11.06
Posodobljeno: 27. 9. 2022, 11.08
Deli članek:

Vodstvo UKC je ob pomanjkanju obdukcijskih pomočnikov skušalo prevoze mrtvih naprtiti medicinskim sestram. Sledili so vzdrževalci, ki so prav tako zavrnili to delo. Zdaj skušajo v to prisiliti spremljevalce bolnikov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V UKC Maribor se srečujejo z nenavadno težavo, ki jo poskuša vodstvo rešiti z dodatnim izkoriščanjem najslabše plačanih. Primanjkuje jim namreč obdukcijskih pomočnikov, ki so do sedaj skrbeli za transport pokojnikov na oddelek na oddelek patologije. Ker kadra ni, je vodstvo poskušalo prevoze preminulih naprtiti medicinskim sestram. Te so se uprle, zato je vodstvo enostavno ta opravila poskušala prevaliti na tiste nižje na plačni lestvici. Kot poroča časnik Večer so želeli dodatno obremeniti vzdrževalce, ki pa so prav tako zavrnili to delo. In tako so se odločili, da preprosto spremenijo sistemizacijo spremljevalcem bolnikov in jim dodelijo še to nehvaležno nalogo. Za isto plačo.

"To delo nam vsiljujejo. In to na način, ki ni sprejemljiv. Zdaj so se spravili na najšibkejšo. Na strežnico, ki je nekaj mesecev pred upokojitvijo. Njeno delovno mesto so ukinili. Ponudili so ji, da lahko ostane brez službe ali podpiše novo pogodbo pod temi pogoji. Tako poskušajo prestrašiti ostali del ekipe," so za Večer povedali zaposleni v UKC Maribor, ki se v javnosti ne upajo nastopiti z imeni in priimki, saj se bojijo maščevanja nadrejenih. "Ko se deli delo, nas najdejo. Ko se deli denar, pa nas ni. Začnemo z 9. plačnim razredom. Po več kot desetih letih smo v 13. razredu," so še povedali. Njihova bruto plača je okoli 795 evrov. Na lestvici prejemnikov covid dodatkov pa jih ne boste našli, čeprav so vozili tudi kužni material.

Vodstvo UKC Maribor pojasnjuje, da so tako odločitev sprejeli, ker pač morajo zagotoviti nemoten potek delovnega procesa na vseh nivojih in da vse spremembe sistemizacije potekajo skladno z internimi pravili po ustaljeni poti. A zaposleni na oddelku pravijo, da niso bili vključeni v pogajanja, zaradi česar jim pogodbe ni treba podpisati, kar je tudi stališče sindikata, ki so ga pisno pridobili.

Trupla je težje premikati kot žive ljudi

Prevozi umrlih so težaško delo, fizično in psihično naporno. Srečali smo se z nekdanjim obdukcijskim pomočnikom. Pove, da ne gre samo za prevažanje mrličev, temveč tudi za prelaganje z bolniške postelje na voziček - pa tudi za preoblačenje in čiščenje.

"Trupla je težje premikati kot žive ljudi. Medicinske sestre, ki pogosto niso prav močne, ti pri tem ne morejo zelo pomagati. Ob tem moraš biti tudi pieteten, ne sme se dogajati, da se truplo udari ali pade in si kaj zlomi. Kar se lahko hitro zgodi - postelja se premakne in človek zdrsne. Običajno se pojavijo še neprijetne vonjave. Ti ljudje so po navadi polni zdravil, te tekočine jim potem tečejo iz ust. Pogosto so zelo kužne," pripoveduje sogovornik, ki prav tako želi ostati neimenovan. Umrle vozijo na patologijo, kjer popoldan in ponoči ni nikogar, ki bi ga sprejel. Tako oseba, ki prevaža truplo, tega odpelje v hladilnico. "Ta prostor je nasploh zelo negativen, veliko je vonjav. Tam je še več pokojnikov," pripoveduje.