NASA

VIDEO: Uspel zgodovinski preizkus obrambe Zemlje pred asteroidi

M.K.
27. 9. 2022, 07.32
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 15.45
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija (Nasa) je danes prvi planetarni test za obrambo pred asteroidi. S sondo DART je zadela zemlji nenevaren asteroid Dimorfos in s trkom spremeniti njegovo tirnico. S tem poskusom skuša Nasa preveriti, če bi lahko na takšen način spremenili poti asteroidov, ki bi lahko bili nevarni Zemlji.

Profimedia
Asteroid Dimorfos

Trka poltonske sonde v asteroid Dimorfos, ki po ocenah Ameriške vesoljske agencije tehta slabih pet milijonov ton, se je zgodil danes ponoči ob 1.14 po srednjeevropskem času.

Nasa je načrtovala, da se bo sodna v asteroid zaletela s hitrostjo 6,6 kilometra na sekundo, kar naj bi spremenilo njegovo hitrost za 0,4 milimetra na sekundo. To se ne zdi veliko, vendar se bo z leti orbita opazno spremenila. V Nasi sicer zagotavljajo, da tudi po tem poskusu ne bo nevarnosti, da bi asteroida trčila z Zemljo.

Nasa je leta 2016. ustanovila Urad za koordinacijo planetarne obrambe (PDCO) za zgodnje odkrivanje nevarnih vesoljskih objektov velikosti, vsaj 30 metrov, ki bi lahko trčili v Zemljo, poroča hrvaški Jutranji list.

"Začenjamo novo dobo človeštva, dobo, v kateri imamo potencialne zmožnosti, da se obranimo pred nevarnostjo kot je trk asteroida, To je neverjetno, do sedaj nismo imeli nikoli te zmožnosti," je povedal direktorica oddelka za planetarno znanost pri Nasi Lori Glaze.

V našem Osončju kroži več kot milijon znanih asteroidov. Med njimi je podskupina potencialno nevarnih asteroidov, ki so dovolj veliki, da bi lahko ob trku z Zemljo povzročili veliko škodo. Znanih je več tisoč takšnih vesoljskih teles.

Strokovnjaki za tako imenovano obrambo pred asteroidi že leta razmišljajo, kako bi se obvarovali pred možnim trkom z asteroidom, ki bi prišel Zemlji na pot.

Ena od zamisli je, da bi s trkom sonde poskušali spremeniti pot asteroida. In s projektom DART skušajo zdaj preveriti, ali je tak način preusmeritve sploh možen in učinkovit.