Čez vikend finsko mejo prečkalo 17 tisoč Rusov

V petih dneh je Rusijo zapustilo 260 tisoč moških, v Severnem toku 2 pa zaznavajo skrivnostne težave

E. J.
27. 9. 2022, 09.05
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.51
Deli članek:

Ruski medij The Bell je zdaj poročal, da je nekaterim moškim prepovedan izstop na letališčih in mejnih prehodih.

profimedia
Kapitan finske mejne straže Jussi Pekkala na mejni kontrolni točki Vaalimaa v Virolahtiju na Finskem. Po navedbah mejne straže je konec tedna iz Rusije na Finsko prišlo do 17 000 potnikov. Tri mejne postaje na jugovzhodu Finske, Vaalimaa, Nuijamaa in Imatra poročajo o več prihodih kot običajno, saj predvsem mladi moški bežijo pred vojaško obveznost.

Skoraj 17 tisoč Rusov je čez vikend prečkalo kopensko mejo s Finsko po Putinovem ukazu o mobilizaciji, pravijo finski mejni policisti. Pet dni po poskusu predsednika Vladimirja Putina, da bi mobiliziral Ruse za boj proti Ukrajini, je državo zapustilo več kot 260.000 ruskih moških, poroča Novaya Gazeta.

profimedia
Ruski moški, ki se želijo izogniti mobilizaciji, iščejo poti iz države.

Ruski medij The Bell je zdaj poročal, da je nekaterim moškim zdaj prepovedan izstop na letališčih in mejnih prehodih. Od Putinove razglasitve mobilizacije 21. septembra naj bi bilo v Rusiji zažganih najmanj 11 vojaških uradov, še poroča medijska hiša Meduza.

Nord Stream 2
Danes preverjajo, zakaj je padel tlak v obeh krakih plinovoda Severni tok 2. Na fotografiji gradnja plinovoda Severni tok 2.

Tehniki iščejo težavo na plinovodu Severni tok 2

Nord Stream AG, upravljavec podmorskega plinovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemčije pa je sporočil, da preiskuje vzroke padca tlaka. "Danes zvečer so dispečerji iz nadzornega centra Severnega toka 2 opazili padec tlaka na obeh krakih plinovoda," so zapisali v sporočilu za javnost. "Vzroki se preiskujejo," je vse, kar je še dodal.