Kljubovanje ruski paravojaški skupini Wagner

Mozart vs. Wagner: v Ukrajini se je pojavila skupina Mozart, vodijo jo vojaški veterani

E. J.
27. 9. 2022, 11.08
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.53
Deli članek:

V Ukrajini se je pojavila skupina Mozart, ki je popolnoma drugačna od skupine Wagner. Prostovoljna organizacija z imenom Mozart, ki jo vodijo vojaški veterani, poudarja, da želi pomagati in reševati življenja v Ukrajini, že s samim imenom pa kljubuje zloglasni ruski paravojaški skupini Wagner.

Profimedia
Skupino oz. organizacijo Mozart vodijo vojaški veterani, ki dostavljajo humanitarno pomoč, pomagajo pri medicinski evakuaciji in sodelujejo pri usposabljanju Ukrajincev za boj.

Obe skupini nosita imena slavnih skladateljev, a tisti, ki delajo za Mozarta, pravijo, da se podobnosti med njima pri imenu tudi končajo. Mozart sestavljajo vojaški veterani, ki dostavljajo humanitarno pomoč, pomagajo pri medicinski evakuaciji in sodelujejo pri usposabljanju Ukrajincev za boj. "Ni možnosti, da izvajamo vojaške operacije kot Wagner," je dejal 52-letni Steve, ki je v roki držal dvosmerni radio oziroma 'walkie-talkie'.

Steve, ki je 23 let služil pri marincih, sedi za volanom džipa, polnega hrane, ki jo pošilja nevladna organizacija World Central Kitchen. Tri vozila v njegovem konvoju so do vrha napolnjena s hrano za vas v regiji Doneck, v delu, ki ga nadzoruje Ukrajina. V središču vasi so razložili 260 paketov, ki jih bodo razdelili krajanom. "Ne izgleda veliko. Vendar smo majhna organizacija," je dejal. "Mozart je bolj agilen, zato lahko pride do mest, kamor velike organizacije nočejo," je še dejal Steve.

Mozart vs. Wagner

 "Humanitarna pomoč veliko pomeni," je s štruco kruha v roki dejal šestdesetletni Ukrajinec Maksim. "Živim s svojo majhno pokojnino, težko je preživeti v teh (vojnih) časih". 

Člani lahko uporabijo vozila, s katerimi so pripeljali pomoč, tudi za to, da civiliste odpeljejo na varnejše mesto, stran od bojišča. Steve in drugi v skupini, ki ima od 10 do 25 članov, lahko "evakuirajo civiliste, odrasle, otroke, hišne ljubljenčke."

profimedia
Skupino Mozart je ustanovil nekdanji ameriški poveljnik in financiral z donacijami, zagotavlja pa tudi vojaško usposabljanje, vendar dodajajo, da učijo 'zdravo pamet'.

Njihovo poslanstvo se razlikuje od poslanstva ruske skupine Wagner, še piše hrvaški Index. Malo je sicer znanega o tej kruti paravojaški skupini, ki naj bi bila povezana z ruskim oligarhom Jevgenijem Prigožinom, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Wagnerjeve vojake so med drugim videli v Libiji, Maliju in Siriji ter v Ukrajini.

Ime Mozart pa je bilo izbrano v nasprotju z zloglasno skupino, je dejal Andy Bain, nekdanji ameriški marinec. Mozart, ki ga je po vojni ustanovil nekdanji ameriški poveljnik in financiral z donacijami, zagotavlja vojaško usposabljanje, vendar Bain pravi, da je to, kar učijo, pravzaprav "zdrava pamet". "Veliko teh vojakov še nikoli ni streljalo," je dejal glavni operativni častnik Martin Wetterauer. "Orožje je zelo nevarno v rokah ljudi, ki ga ne znajo uporabljati."

Urjenje: v rokah ne držiš kitare!

Na polju v Donecku Mozartovi tuji inštruktorji urijo skupino dvajsetih ukrajinskih vojakov. "Sovražnik je tam! Pok, pok, pok!" kriči inštruktor z druge strani polja, ko vojaki napredujejo na jasi. Vojaki se hitro vržejo na tla in simulirajo streljanje.

profimedia
Poslanstvo skupine Mozart se razlikuje od poslanstva ruske skupine Wagner, poudarjajo.

Po vaji inštruktorji analizirajo njihov nastop in poskušajo popraviti napake. "Kaj je tako zapletenega? V bistvu moraš samo ustreliti sovražnika!" zavpije eden od njih v angleščini. "Ne držite orožja tako, to ni kitara!" je nekemu vojaku dejal njegov prevajalec. Georgij, 32-letni vojak na usposabljanju, je dejal, da čuti, da so se njegove sposobnosti izboljšale. "Takšno usposabljanje je zelo koristno, saj se lahko, tudi če imamo bojne izkušnje, vedno naučimo kaj novega," je dejal. Toda veliko vojakov je začetnikov.

Nekdanji marinski častnik Wetterauer je dejal, da se je večina Mozartovega usposabljanja zmanjšala na "veščine preživetja na prvi liniji". Sem spadajo pravilno nošenje neprebojnih jopičev, zaščita pred sovražnikovim topniškim ognjem s kopanjem zaklonišč in zagotavljanje medicinske pomoči. "Imamo zelo malo strateškega vpliva na izid te vojne, to vemo," je dejal Wetterauer. "Toda za nas je pomembno, da rešujemo življenja."