SLOVENSKI FILM

Režiser filma Košarkar naj bo zdaj predstavlja dokumentarec o LGBT

M. T. V.
13. 9. 2022, 14.48
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 14.54
Deli članek:

Dokumentarni film LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča bo svetovno premiero doživel v petek v sklopu festivala Merlinka Klasik v Beogradu.

M24.si
Boris Petkovič

Režiser Boris Petkovič, ki je posnel zelo uspešna mladinska igrana celovečerca Košarkar naj bo in Utrip ljubezni, je tudi priznani avtor dokumentarnih filmov. Njegov najnovejši je LGBT_SLO_1984, ki bo konec tedna prvič predvajan na filmskem platnu, in sicer na beograjskem festivalu Merlinka Klasik in bo edini dokumentarni film, prikazan na festivalu v družbi pomembnih imen svetovne filmske klasike kot so Pier Paolo Pasolini, Rainer Werner Fassbinder, John Schlesonger, Jonathan Demme.

Festival Magnus - homoseksualnost in kultura, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, je prelomni dogodek slovenskega LGBT gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši LGBT filmski festival v Evropi. Prva leta zaznamuje močno klubsko dogajanje (edino na prostorih nekdanje države) in organizacija različnih prireditev in festivalov. Slovensko LGBT gibanje se tako zapiše v zgodovino kot eno najbolj progresivnih gibanj tistega časa, v različnih oblikah in formah deluje tudi danes.

SFC
Prizor iz dokumentarca LGBT_SLO_1984

Režiser in scenarist o svojem filmu pravi: »Med celotnim kreativnim procesom je bilo zame izjemno pomembno, da se film ne zreducira na politični pamflet, ampak da se umesti v širši družbeni kontekst. Zanimala sta me dva vidika: kako se je slovensko LGBT gibanje razvijalo pod različnimi družbenimi pritiski in kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj LGBT skupnosti v širši družbeni sferi.«

V filmu lahko med drugim spremljamo Daria Serevala (Borghesia), Natašo Sukič, Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Mitja Blažiča, Tatjano Greif, Romana Kuharja, Miho Lobnika in mnoge druge.