Novi razpisi za izobraževanja

Kdor je opravil 80 odstotkov izobraževanj, bo prejel digitalni bon

G.G.
13. 9. 2022, 14.34
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 14.49
Deli članek:

Zastavljalo se je vprašanje, kako se bo Golobova vlada izkopala iz šlamastike glede digitalnih bonov za starejše, projekta, ki ga je pripravila Janševa vlada. Z razveljavtvijo razpisa in pripravo novega izobraževanja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sredi avgusta so se pojavili resni dvomi o pravilnosti izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru javnega razpisa za izobraževanje starejših. Vladna služba za digitalno preobrazbo je zaznala številne nepravilnosti. Med drugim je eden od izvajalcev izobraževanj Smart Naris na tečajno prijavnico zapisal, da prijavljenemu, ki se tečaja ne udeleži, preti denarna odškodnina. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh je projekt začasno ustavila. To so zahtevali tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), kjer se zavzemajo, da so do bona upravičeni tisti, ki ga res potrebujejo in ne starejši od 55 let, ki že imajo dovolj računalniškega znanja. Predsednik Zdus Janez Sušnik pravi, da naj bo izobraževanje omogočeno starejšim, ki nimajo ustreznih digitalnih kompetenc.

Danes pa so iz Službe vlade za digitalno preobrazbo sporočili, da bo s petkom razveljavljen razpis glede izobraževanj starejših. Ministrica Stojmenova Duh je dodala, da so v pripravi že novi razpisi za izobraževanja starejših. Vsem izvajalcem izobraževanj, ki so bili izbrani na sredi maja objavljenem javnem razpisu, bodo povrnili stroške za že izvedene aktivnosti do vključno 25. avgusta. Vsi starejši, ki so že opravili 80 odstotkov izobraževanj oz. so z njimi že zaključili, bodo prejeli tudi digitalni bon za nakup računalniške opreme, je še povedala ministrica.