Vzporedno z letošnjim tržaškim filmskim festivalom je tudi letos potekalo že dvanajsto koprodukcijsko srečanje »When East Meets West«. V sklopu Last Stop Trieste, delavnice, kjer se je predstavilo šest izbranih kreativnih dokumentarcev v zaključni fazi, je Telo, režiserke in producentke Petre Seliškar, prejel nagrado Flow Digital Cinema Award, ki projektu prinaša dodatna sredstva za postprodukcijo.

V sedmem krogu koprodukcijskega sklada za razvoj RE-ACT pa je bilo izmed 45 prijavljenih projektov v letu 2021 izbranih 8 projektov, ki so prejeli po 10.000 evrov. Med njimi tudi 2 slovenska, in sicer Little Trouble Girls režiserke Urške Djukić v produkciji SPOK Films ter Kurentova luna (The Moon of the Kurent) režiserja Tomaža Gorkiča v produkciji Zavod 666 Productions. Slovenski producenti kot koproducenti sodelujejo tudi pri naslednjih treh izbranih celovečernih projektih: Tramal pri Virgins hrvaške režiserke Dore Šustić, Studio Virc pri The Long Way Down italijanskega režiserja Giacoma Talaminija in Perfo produkcija pri Rattlesnakes srbskega režiserja Nikole Ljuce. Prav tako so bili izbrani tudi v dveh dokumentarnih projektih: Vertigo pri Con 24000 Baci italijanskega režiserja Alessia Bozzerja in Studio Virc pri One Dying Star srbske režiserke Tee Lukač.

Kako se bosta odrezala igrani celovečerec Orkester režiserja Matevža Luzarja in dokumentarec Odpuščanje režiserke Marije Zidar, ki sta se uvrstila v glavni tekmovalni program, bomo videli v nedeljo, ko se Tržaški filmski festival zaključi.