16. februar

Dovolj imajo, sindikati zdravstva in socialnega varstva napovedali stavko

S.R.
28. 1. 2022, 11.00
Posodobljeno: 28. 1. 2022, 15.30
Deli članek:

Sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so postavili jasne zahteve in za 16. februar napovedali stavko.

Bobo
/

Kot so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili reprezentativni sindikati v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, ki so se danes sestali na stavkovnem odboru, je večje število točk iz novembrskega dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki so ga sklenili z vlado Janeza Janše, ostalo nenaslovljenih. 

V skladu z dogovorom bi morali vladna in sindikalna stran najpozneje do 15. januarja začeti pogajanja o novih uvrstitvah delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oziroma v zdravstveni negi, pogajanja pa bi se morala zaključiti do 24. aprila, a vladna stran pa z nepričetkom drugega kroga pogajanj "neposredno krši sklenjeni dogovor," so zapisali. Ob tem so izpostavili, da je vlada že sprejela pogajalska izhodišča v okviru kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer vsem enako in vsem za šest plačnih razredov, ni pa sprejela pogajalskih izhodišč za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege.

Kot poroča STA, sta pristojna ministra za zdravje Janez Poklukar in za delo Janez Cigler Kralj sicer v sredo ob vladnem obisku Posavja pojasnjevala, da izhodišča za pogajanje še usklajujejo na ravni vlade. V sindikatih zdravstva in socialnega varstva potezo vladne strani razumejo kot "ponižujoč odnos do vseh ostalih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso zdravniki in ki kljub ali ravno zaradi reševanja epidemiološke situacije vlagajo maksimalne napore pri opravljanju svojega poslanstva."

Stavkovne zahteve

Ker vlada dogovora ni spoštovala, na včerajšnji seji pa ni sprejela izhodišč za pogajanja za preostala delovna mesta,zadevni sindikati za 16. februar napovedujejo stavko. Navedli so naslednje stavkovne zahteve:

  • takojšen začetek pogajanj za vsa delovna mesta v zdravstvu in socialnem varstvu, s katerimi bi se zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami v skladu z dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj;
  • sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, v skladu s stavkovnim sporazumom med vlado, SZSVS in SDZNS ter sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev med vlado in sindikati, vključenimi v Koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Verjamejo, da bodo sedli za skupno mizo

Ministrstvo za zdravje je ob napovedi stavke izpostavilo, da se trenutno v zdravstvu soočajo z izjemnimi razmerami zaradi nove koronavirusne različice omikron, ne glede na to pa se z vsemi sindikati trudijo voditi tvoren in konstruktiven pogajalski dialog, poroča STA. Verjamejo, da bodo v kratkem sedli za skupno mizo.

Kot so pojasnili, je ministrstvo za zdravje izhodišča za pogajanja že posredovalo v vladno obravnavo in upajo, da bodo čim prej uvrščena na dnevni red ter potrjena. "Vsi skupaj pa moramo na prvo mesto postavljati bolnika in nemoteno oskrbo prebivalcev, kolikor je to v danih epidemioloških razmerah mogoče," so na ministrstvu še zapisali za STA.