LIFFE

Liffe se vrača v kinodvorane

M. V.
21. 10. 2021, 16.48
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 16.54
Deli članek:

Direktor Simon Popek upa, da ne bo novih omejitev in da bodo gledalci znova napolnili kinodvorane.

Liffe
Prasica, slabšalno ime za žensko

Liffe se po lanskoletni spletni verziji letos spet vrača v kinodvorane – če ne bodo slučajno znova uvedene kakšne omejitve zaradi kovida. Direktor festivala Simon Popek je optimističen, čeprav bo nekaj filmov dostopnih tudi kot video na zahtevo, torej za ogled od doma. »A to bo res le nekaj filmov, seveda ne največjih hitov, za dober pregled festivala bodo morali gledalci priti kar v kinodvorane,« pravi Popek. »To je tudi bistvo festivala – ogled filmov na velikem platnu in potem druženje ter klepet v živo.«

Na ogled bo 79 celovečernih in 16 kratkih filmov, v sekciji Perspektive se bo za glavno nagrado vodomec potegovalo deset filmov, med njimi tudi slovenski Inventura režiserja Darka Sinka ter manjšinski slovenski koprodukciji Morena (režiserke Antonete Alamat Kusijanović) in Telesce (Laura Samani). Od novih slovenskih filmov bomo lahko videli še prvenec Tijane Zinajić, zmagovalca Festivala slovenskega filma, Prasica, slabšalno ime za žensko, božični otroški celovečerec Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, kratka filma Kazenski strel Roka Bička in Steakhouse Špele Čadež, v Retospektivah pa bo predvajana Maškarada (1971) Boštjana Hladnika. Na festival sta se uvrstila tudi dva filma slovenskega režiserja Olma Omerzuja, ki deluje na Češkem, celovečerec Atlas ptic in kratki Poslednji dan patriarha.

Liffe bo potekal med 10. in 21. novembrom na že tradicionalnih lokacijah: v Cankarjevem domu, Kiniodvoru, Kinoteki, Kinu Komuna, Kinu Bežigrad ter v Mariboxu, APT Novo Mesto in Kinu Metropol Celje.

Liffe
Kapa, slovenski božični celovečerec