Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja bo jutri doživel svetovno premiero na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala.

Drama pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje. V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar, v stranskih pa Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Režiser je pred jutrišnjo premiero povedal: »Filmski ustvarjalci pripovedujemo svoje zgodbe zato, da bi se prikazovale v kino dvoranah. Na to mislimo med pisanjem scenarija, med snemanjem, med montažo, pri obdelavi zvoka in slike … Hočemo gledalce, ki dihajo skupaj z našimi podobami na velikem filmskem platnu, ki dovolijo, da jih zgodba potegne v svoj vrtinec čustev, vzhičenja in čudenja. Saj s filmom ustvarjamo tudi atmosfero med ljudmi, nekakšnega skupnega duha, skupno emocijo, ki nadgradi naše delo. Šele film pred dvorano gledalcev, ki se posvečeno in zbrano prepuščajo podobam, lahko nekaj premakne tudi v svetu, v katerem živimo. Vse to pa seveda ni mogoče, kadar gledamo film na ekranu v svojem domu in s prstom na ukazu: pavza. Zato je treba slogan letošnjega beograjskega FEST-a: vrnitev v prihodnost, razumeti kot vrnitev v kinodvorane, ki morajo za vedno ostati prihodnost filma. Zato smo ustvarjalci filma Zastoj veseli, da bo premiera našega dela v kino dvorani in pred ljudmi.«

sonja pungertnik slovenka leta tony
m24.si
Režiser Vinko Möderndorfer