Z AstraZeneco

FOTO: Za v anale, poglejte, kdo je cepil Poklukarja!

S.R.
7. 5. 2021, 09.28
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 09.51
Deli članek:

Janez Poklukar se je cepil s cepivom AstraZenece.

Bobo
Janez Poklukar in Mario Fafangel.

Na vrsto za cepljenje proti covidu-19 je danes prišel tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Ni pa to bilo navadno cepljenje, saj mu je odmerek cepiva AstraZeneca odmeril sam prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel, ki je za to priložnost znova nadel svojo značilno rdečo masko s simbolom Zvezdnih stez.

Poklukar je po cepljenju v izjavi za javnost pojasnil, da ga veseli, da je lahko cepljenje opravil na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Za javno cepljenje se je po lastnih besedah odločil, ker želi tako pokazati, da so cepiva varna in učinkovita ter da kot minister "vanje verjamem. Verjamem, da je cepivo najboljše orožje za epidemijo, zato prosim vse državljane, pristopimo k cepljenju in na ta način premagamo virus oziroma zaključimo epidemijo."

Kot je še dodal, bo to, kako bomo izšli v poletje, v veliki meri odvisno od nas in naše precepljenosti. "Ta trenutek je bila na voljo AstraZeneca in sem se cepil z AstraZeneco, počutim se dobro in se veselim vsega nadaljnjega. Hvala," je zaključil Poklukar.

Bobo
Janez Poklukar in Mario Fafangel.

Z dobavami, ki jih pričakujemo v naslednjih tednih, se bo lahko vsak, ki se bo želel cepiti, cepil, pa je dejal Fafangel. "In to je zdaj tista prelomnica, trenutek, ko se epidemija končuje, a je treba imeti morda pričakovanja realistična." Kot je pojasnil, je precepljenost tista, ki nas pelje iz epidemije, "ni pa to računalnik. Epidemija ni 0 in 1, 'on/off'." Dejal je, da ko bomo dosegli tisti magični prag precepljenosti, covid ne bo izginil in bo še vedno med nami. Primeri se bodo še vedno pojavljali, a bo tveganje obvladljivo. "Kot družba bomo sprejeli en nivo tveganja, ampak to tveganje bo znosno in obvladljivo." Po njegovih besedah bomo dosegli tudi to, da bomo zaščitili vse tiste, ki imajo tveganje za najhujši potek bolezni. "To je tisto, kar pričakujemo v naslednjih tednih." Fafangel je ob tej priložnosti vse prebivalce znova pozval, naj se na cepljenje prijavijo.