NOVI NAČRTI

"Edino ljubezen nas ohranja nasmejane"

N.S.
19. 9. 2019, 20.30
Deli članek:

Direktorica Špas teatra, ki velja za najuspešnejše gledališče v Sloveniji, se po zasluženem poletnem dopustu že veseli nove sezone, za katero sama pravi, da bo pestra, zelo zabavna in predvsem (spet) zelo zvezdniška. Z Urško smo govorili na eni od vaj za novo predstavo, kjer nam je zaupala sočne podrobnosti iz zakulisja.

Osebni arhiv
Ekipo romantičnega muzikala Ljubezenske prevare vodi in režira Urškin sin, Žiga Flajnik.

Za vami je več kot uspešna gledališka sezona, zato verjamemo, da ste si poleti vzeli čas za zaslužen dopust, kajne?
Ja, res sem vesela za to, kar smo na odru Špas teatra postavili v lanski sezoni, od Menopavze do Seks nasvetov od A do Ž. Sama vsako stvar naredim iz srca, ker se mi zdi prav, da dam nekaj nazaj in ljudem pomagam. In ko pride čas počitnic, se zares odklopim. Zadnja stvar, ki sem jo spakirala v avto za na morje, je bil računalnik. Torba, v kateri je spal 59 dni, ni prašna, ampak od soli, in to me spravi v dobro voljo. Morje je pač večni navdih. Dnevi ob obali so zame tisti, ki prebujajo ideje za novo sezono, ki bo res fenomenalna.

Tisti, ki vas dobro poznajo, so že večkrat povedali, da so navajeni na vse vaše »nore« ideje in da jih nič več ne preseneti, saj imate vsako minuto novo idejo. Je tako tudi na dopustu?
Lagala bi, če bi rekla, da sem ves čas razmišljala o poslu. Seveda sem si vzela čas za počitek in letos sem imela najboljše počitnice po svojih normativih! Veliko sprememb, znana obala, stari prijatelji, veliko bučnega obiskovanja na moji, sicer mirni terasi, kulinarične kreativnosti z bonusom poletja, ker res rada kuham in gostim, pa aktivna družbena omrežja in povsem neaktiven računalnik. In prav v teh lepih trenutkih se tudi rodijo najboljše ideje. In saj veste, kaj pravijo: miren začetek, divji konec. V računalniku me je čakalo 2100 neprebranih elektronskih sporočil in sem vesela, da sem nazaj in sem spet zavihala rokave.

Dejan Nikolič
Urška Alič

Znano je že, da boste na Špasov oder prinesli kar nekaj novih uspešnic pa tudi starih obrazov, kajne?
Ja, zdaj ni več skrivnost, kaj vse pripravljamo. Vrača se princ odrov in ljubljenec občinstva Ranko Babić z avtorsko monokomedijo Kriza srednjih let. Z velikim veseljem lahko napovem tudi vrnitev Jurija Zrneca, enega najbolj zaželenih ustvarjalcev zadnjega desetletja v Sloveniji, ki bo režiral ultra smešno komedijo Avdicija. S svojo komedijo Erotika bo gledalce razveseljeval tudi eden in edini Bojan Emeršič. Oktobra pa bom spet najbolj ponosna mama na svetu, ko bo premiera romantičnega muzikala Ljubezenske prevare.

To verjetno zato, ker jo režira vaš sin Žiga Flajnik?
Tako je! Žiga je del Špasa že od rojstva. Bil je tam v vozičku, pa potem kot otrok in zdaj že kot pravi mladenič. Ves čas je pomagal pri Špasu v vseh vlogah, od garderoberja do inspicienta predstave, zdaj pa je prišel na vrsto v še večji vlogi, ko je sedel na režiserski stol. Pa še igralska zasedba je fantastična – Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak, Jan Bučan, Rok Ferengja, Gašper Rifelj in Alojz Svete, ki bodo ob ritmih popularnih songov razkrili poznano zgodbo o obutem mačku, ki pa se bo zasukala čisto po svoje. Tako kot mnogo ljubezni v realnem svetu.

Čaka vas torej zelo pestra sezona, ki bo že 23. po vrsti. Kaj vas žene naprej vsa ta leta?
Najlepše je, ko vidim, da se imajo ljudje fajn, se nasmejijo in v tem norem tempu življenja malo pozabijo na skrbi in uživajo v predstavah. Sama vsako stvar naredim iz srca, ker se mi zdi prav, da dam nekaj nazaj in ljudem pomagam. S tako filozofijo se ti verjetno res vrnejo stvari. Naše dosežke in presežke bomo proslavili tako, kot najbolje znamo – z novo udarno sezono, v kateri bomo pozornost usmerili na smeh in ljubezen. To pa zato, ker nas edino ljubezen z gotovostjo ohranja nasmejane!