Nestrinjanje

"Po znanih podatkih proračun ni razvojen in socialen"

A.S./STA
19. 9. 2019, 18.12
Posodobljeno: 19. 9. 2019, 18.20
Deli članek:

Po besedah poslanca Levice Luke Mesca ni moč vedeti, ali je proračun za prihodnji dve leti razvojen in socialen, kot pravita premier Marjan Šarec in minister Andrej Bertoncelj, a po njim znanih podatkih temu ni tako.

Bobo
V Levici pričakujejo, da bo zakonodaja za prenos dopolnilnega zavarovanja sprejeta že letos oz. pred potrjevanjem proračuna, je spomnil Mesec.

Med drugim naj bi se ukinjal dodatek za delovno aktivnost, namesto v raziskave in razvoj pa naj bi sredstva šla v obrambo, je dejal.

Po besedah Mesca Levica v proračunska usklajevanja ni bila vključena, prvi proračunski osnutek pa je prejela v sredo ob 18. uri. "Premier je danes zatrdil, da je proračun razvojen in socialen, mi pa pričakujemo, da je slišal kritiko, da so se danes na vladi odpovedali ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, premislili o resničnih prioritetah družbe ter se odločili, da bodo namesto v oklepnike investirali v razvojne dejavnosti," je v izjavi novinarjem v DZ dejal koordinator Levice Mesec.

Tako je podpora Levice proračunu odvisna od tega, ali se bodo z vlado dogovorili glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno ter od tega, ali je proračun res razvojen in socialen. Če ne bo takšen, ga bodo v postopku DZ poskušali popraviti z dopolnili.

V Levici pričakujejo, da bo zakonodaja za prenos dopolnilnega zavarovanja sprejeta že letos oz. pred potrjevanjem proračuna, je spomnil Mesec. Ob tem zahtevajo, da se dogovorijo tako o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja kot o finančnih virih in da zakonodajno uredijo oboje še letos. Po mnenju Mesca je treba namreč socialno krivičen prispevek, ki ga sedaj vsi enako plačamo zavarovalnicam, ukiniti sočasno s prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno.

V Levici zatrjujejo, da so s koalicijo usklajeni glede vsebine, medtem ko so pri finančnih virih, o čemer bodo razpravljali v petek, "zelo blizu uskladitve". Pogovarjajo se o samem modelu, pri katerem je ključno, kakšne bodo prispevne stopnje posameznih kategorij prebivalcev. Po njihovih ocenah so vse možnosti, da se v prihodnjih dneh dogovorijo do te mere, da bi lahko zakon skupaj vlagali sredi prihodnjega tedna ter ga na novembrski seji, ko bo potrjevanje proračuna, tudi sprejeli.

A Mesca skrbijo izjave Bertonclja, da bi lahko pri tem našli podobno rešitev kot pri prenosu stanovanj z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na stanovanjski sklad. Vlada je to vzela za svoj projekt, rezultat pa je, da so stanovanja še vedno na slabi banki, opozarja Mesec. Po njegovih besedah minister pričakuje - če ga držijo za besedo, da se bo pri prenosu dopolnilnega zavarovanja zgodilo enako, torej nič.

V LMŠ in na ministrstvu za zdravje sicer opozarjajo, da finančne konstrukcije prenosa dopolnilnega zavarovanja ni mogoče urediti tako hitro, kot pričakuje Levica. Ta je predlagala, da bi finančno vrzel, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes na vprašanje, ali se torej strinjajo s tem, pojasnil, da se strinjajo samo s prenosom zavarovanja.