V Makedonskem narodnem gledališču v Skopju so v petek pred predstavo ljubljanske Drame Faust v režiji Tomaža Pandurja režiserja posthumno nagradili za izjemne dosežke na področju gledališke umetnosti. Predstavo si je v gledališču, v katerem je Pandur aprila pripravljal predstavo Kralj Lear in med vajo umrl, ogledalo okoli 600 ljudi.

Pandurju so nagrado podelili v okviru mednarodnega festivala gledališča Makedonski Naroden Teatar, na katerem je SNG Drama minuli konec tedna gostovala z njegovo zadnjo predstavo. Nagrado je režiserjevi sodelavki in sestri Liviji Pandur izročil direktor gledališča Dejan Projkovski.

V utemeljitvi je med drugim dejal, da gre za priznanje predanemu delu in najvišjim vrednotam gledališke ustvarjalnosti, ki jih je Pandur izkazal v svoji izjemni, mednarodno uspešni gledališki karieri, ko je v štirih desetletjih ustvarjanja pomembno zaznamoval gledališko umetnost v svetovnem merilu.

"Izguba izjemnega sodelavca in za vedno našega prijatelja Tomaža Pandurja v gledališču med vajo za novo uprizoritev Kralja Leara je bila in vedno bo za vse nas, ki smo ga uspeli spoznati vsaj za trenutek, še posebej tragična in boleča izkušnja," so njegove besede povzeli v ljubljanski Drami.

Livija Pandur je v zahvali med drugim izpostavila pomen predstave Faust, ki je po njenih besedah uprizoritev, ki govori o lepoti. "Za to lepoto si je Tomaž v gledališkem smislu in širše prizadeval 40 let," je poudarila.

Pred Pandurjem sta to priznanje Makedonskega narodnega gledališča med drugim prejela gledališče London Globe Theatre ter režiser in direktor madžarskega narodnega gledališča v Budimpešti Attila Vidnyanszky.