Kriza EU?

Kučan opozarja: Grozita "ekonomska vojna" in razpad

T.L.
27. 6. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Aktualno dogajanje v EU spominja na dogajanje v nekdanji Jugoslaviji pred njenim razpadom, je prepričan Milan Kučan.

Nikola Miljković
Milan Kučan

 Vse trenutne težave, s katerimi se sooča Evropa, bi lahko pripeljale do "ekonomske vojne" in postopnega razpada evropske integracije, je v pogovoru za dunajski časnik Der Standard dejal Milan Kučan, nekdanji slovenski predsednik. Pogovor je nastal pred objavo rezultatov britanskega referenduma.

V pogovoru je izpostavil več vzporednic med aktualnim stanjem v Evropi in stanjem v nekdanji Jugoslaviji pred njenim razpadom. Med glavnimi težavami EU je izpostavil razlike v razvitosti posameznih držav članic in pomanjkanje solidarnosti. 

Grška dolžniška kriza in migrantska kriza sta pokazali, da solidarnost v EU nima več več enake vloge, kot jo je imela ob sklepanju Rimske pogodbe, ki pomeni začetek nastanka evropske integracije, je dejal Kučan.

EU kot nekdanja Jugoslavija: velike razlike v razvitosti

Ob tem je spomnil na velike razlike v razvitosti med zahodnimi in vzhodnimi republikami v nekdanji Jugoslaviji. Podobna razlika pa je danes opazna v EU: na eni strani Nemčija in skandinavske države, na drugi pa manj razvite države, kot je denimo Bolgarija, je dejal Kučan, ki pa meni, da je za razpad nekdanje Jugoslavije kriv separatistični nacionalizem.

Na vprašanje, ali gre v EU danes za podobno situacijo, je Kučan odgovoril, da je podobnosti precej manj. "Legitimno je, da si vsakdo prizadeva uresničiti svoje interese, težava pa je, če skuša to narediti na račun drugih," je dejal Kučan in dejal, da načelne neenakopravnosti znotraj EU sam ne vidi, opazi pa velike gospodarske razlike. Kot je dejal, je bila težava v Jugoslaviji želja po neenakopravnosti in želja, da se na račun drugih izboljša položaj.

Krivci za krvavo vojno: Milošević, JLA in Tuđman

"V Jugoslaviji je nacionalizem vzniknil na resnični gospodarski in politični neenakopravnosti, čeprav se je veš čas poudarjalo enakopravnost." Kot glavnega krivca za krvavo vojno je izpostavil Slobodana Miloševića, JLA, ki se je mimo ustave mešala v politična dogajanja in tudi hrvaškega predsednika Franja Tuđmana z njegovo ideologijo "kri in zemlja" in zaradi razdelitve BiH. 

Po Kučanovem mnenju bi radikalni nacionalizem na Poljskem, Madžarskem in baltskih državah lahko povzročil težave v EU, ob tem pa je izpostavil, da Evropa ne more graditi identitete le na "protiputinovstvu", ampak se mora reformirati, postati bolj socialno sprejemljiva in bolj solidarna.

Britanci že zdaj z eno nogo notri, drugo zunaj

Izhod Velike Britaniji bi lahko ogrozil EU, kljub temu pa je Kučan pred objavo rezultatov referenduma ocenil, da tudi izstop ne bi pomenil "konca sveta« za integracijo. Poudaril je, da ima Velika Britanija že zdaj poseben odnos z EU oziroma, da je ves čas "z eno nogo notri, z drugo pa zunaj."

Bi pa sedanje težave Evrope lahko pripeljale do "ekonomske vojne" in postopnega razpada integracije, je še ocenil v pogovoru. Med zagovorniki izstopa Velike Britanijie iz EU je prepoznal podobnost v načinu razmišljanja s tistim, ki se je uveljavil v Srbiji konec 80-ih let prejšnjega stoletja: "V Miloševićevem obdobju je bil njihov moto: Srbija je lahko brez Jugoslavije, ampak Jugoslavija ne more brez Srbije," je spomnil Kučan.