Pretresi po izstopu

"Novi Cameron" na položaju do 2.septembra

T.L./STA
27. 6. 2016, 17.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlado v senci britanskih laburistov zapustila več kot polovica ministrov

Premier David Cameron je že oznanil svoj odstop.

Naslednik Davida Camerona na čelu britanske vlade bo imenovan do 2. septembra, je danes sporočila njegova konservativna stranka. Cameron je po četrtkovem referendumu, na katerem so britanski volivci izglasovali odhod iz EU, napovedal odstop s premierskega položaja.

"Priporočamo, da se proces volitev novega vodje konservativne stranke začne prihodnji teden... in se ne zaključi kasneje od petka, 2. septembra, je pa mogoč zaključek pred tem," je danes sporočil vodja odbora, ki je v konservativni stranki pristojen za volitve strankarskega vodstva, Graham Brady. Povedal je še, da morajo biti nominacije kandidatov predložene do četrtka opoldne.

Kot najverjetnejšega prihodnjega vodjo konservativcev in s tem premierja se že dalj časa omenja bivšega londonskega župana Borisa Johnsona, ki je bil eden izmed vodilnih ljudi v taboru, ki je pred referendumom vodil kampanjo za izstop Otoka iz EU.

Vlado v senci britanskih laburistov zapustila več kot polovica ministrov

Potem ko je vodja laburistov Jeremy Corbyn zaradi nezaupanja v nedeljo odstavil zunanjega ministra v vladi v senci Hilaryja Benna, je doslej odstopilo že 16 od 28 ministrov v senci. Stranko so zapustili tudi številni drugi poslanci, ki Corbynu pripisujejo krivdo za poraz na četrtkovem referendumu.

Kot zadnja je odstopila Angela Eagle, ki je vodji laburistov očitala malodušje pri vodenju kampanje za obstanek Otoka v EU.

Corbyn je že v nedeljo dopoldan zaradi nezaupanja odstavil zunanjega ministra v senci Benna. "V telefonskem pogovoru sem Jeremyju dejal, da sem izgubil zaupanje v njegovo sposobnost vodenja stranke, in on me je odstavil," je Benn v nedeljo povedal za britanski BBC. "Če bo Jeremy še naprej vodja, ni upanja za zmago na naslednjih volitvah," je še izpostavil.

Odstopila je tudi ministrica v senci, pristojna za zdravje, Heidi Alexander. "S težkim srcem sem davi izstopila iz vlade v senci," je v nedeljo na družbenem omrežju Twitter zapisala Alexandrova.

Četrtkova odločitev za izstop iz EU je Veliki Britaniji prinesla izzive, ki jih ta še ni doživela, je še zapisala v pismu, v katerem je Corbynu sporočila svoj odstop. Fotografijo pisma je objavila na Twitterju.

Corbyn, ki odstope ministrov v senci obžaluje, je medtem že imenoval nove člane laburistične vlade v senci, na spletni strani piše tiskovna agencija Reuters. "Vendar pa ne bom izdal zaupanja tistih, ki so glasovali zame, oziroma milijonov podpornikov po vsej državi, ki potrebujejo laburiste, da jih predstavljajo," je danes po poročanju BBC dejal vodja stranke.